Протести в защита на "Странджа" ще се проведат днес в четири града в страната

12895
Протести в защита на "Странджа" ще се проведат днес в четири града в страната

В четири големи града в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас – днес в 18:00 часа ще се проведат протести против застрояването на природния парк „Странджа”. Това обяви Андрей Ковачев от партия „Зелените” пред Нова телевизия.

„По време на тройната коалиция е приет планът да бъде застроена почти цялата крайбрежна ивица на община Царево. Недопустимо е общите устройствени планове да регулират тези неща. Законът е категоричен, че на територията на парк „Странджа” може да има само земеделски гори и води”, категоричен е той. 

Цонев възстанови свои земи в Царево след като Петко Арнаудов стана кмет, твърди журналист

Чрез тъста си Йордан Цонев е възстановил земи в района на Царево. Общината обаче е завела дело, оспорващо автентичността на документите...

Според заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев обаче няма основание да се прави нова екооценка на парка. „Абсурдно е ние да сме против това общините да имат общ устройствен план. Оценката вече е направена през август 2008-а година. Тя предвижда мерки за защита на околната среда и на местообитанията на редките и защитени видове в парка”, заяви Георгиев.

 По думите му има произнасяне на Върховния административен съд, но той не може да коментира решенията, според които заповедта е законосъобразна. Георгиев допълни, че общата леглова база е в пъти по-малка от коментираните 75 000 легла. Всъщност става въпрос за около 20 000.

Разрастването на недоволството около застояването на „Странджа” припомни, че управляващите имат доста интереси в региона. Депутатът Йордан Цонев например чрез тъста си е възстановил земи в района на Синеморец - Резово. Оказа се, че община Царево към момента на възстановяването на земите е съзряла нередност в документите, с които са възстановени те. Общината е оспорила, че тези документи са верни и е завела дело, което е спечелено от община Царево в районния съд. След това обаче се сменя кметът на община Царево. Новият градоначалник Петко Арнаудов закрива природен парк „Странджа”. След това делата се обжалват и новото управление на общината ги губи.

 

Природозащитници към Станишев и Орешарски: Не обещавайте, а спасявайте Странджа

Природен парк Странджа не иска обещания, а иска закони, заявяват позицията си от Коалиция от неправителствени организации и гражданск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...