Протестиращи: Не искаме да бъдем работещи бедни (ВИДЕО)

2017
Протестиращи: Не искаме да бъдем работещи бедни (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Протестиращи от цялата страна се събраха пред Народното събрание с искане за увеличение на доходите и достойно заплащане. Митингът е организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа".

"Искаме достойни работни заплати за достоен труд", "Не искаме да бъдем работещи бедни" и "Как се живее със 750 лева?" пише на плакатите, които хората носят.

Синдикатите призоваха политиците да излязат от парламента и да покажат, че имат сърца. Те настояват институционалните представители да започнат работа, а президентът да покани на среща представителите на синдикатите.

Националният протест на синдикатите ще продължи с автошествие в 12 часа. Маршрутът на автошествието ще започне от пл. „Народно събрание" и ще премине през бул „Цар Освободител" – Орлов мост – бул. „Цариградско шосе" – пл. „Площад на авиацията" – бул. „Цариградско шосе" – Орлов мост – бул. "Евлоги и Христо  Георгиеви" – НДК – бул. „България" – бул. „Акад. Иван Гешов" –  бул. „Цар Борис III" - пл. "Руски паметник" – бул „Ген. М.Д. Скобелев" – ул. „Опълченска" – бул. „Тодор Александров" – пл. „Независимост" – пл. „Атанас Буров" – пл. „Ал. Батемберг" – бул. „Цар Освободител" – ул. „15 ноември" – пл. "Св. Александър Невски".

Едно от основните искания е за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. на минимум 850 лева. Синдикатите настояват и за ръст с минимум 13% на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор. За агенциите, работещи на терен, да се гарантира ръст от минимум 20%. От КНСБ и КТ „Подкрепа“ смятат, че е нужно и въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата още през 2023 г. Сумирано изчисляване на работното време само за производства с непрекъсваем процес на работа е друго искане на двата синдиката.

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат и отмяна на ангажимента, записан в Националния план за възстановяване и устойчивост, според който в следващите 3 години трябва да намалим въглеродните емисии с 40%.

Синдикатите са категорични, че трябва да се приеме Бюджет 2023. Те вече се обявиха против внасянето в парламента на проект на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г.

На протеста хората споделят, че са необходими мерки за подобряване заплащането във всички сфери. 

На жълтите павета беше поставен празен хладилник в знак на ниските доходите, които не успяват да покрият нуждите на работещите.

В 12:00 ч. се предвижда и протестно автошествие, което ще тръгне от парламента и ще премине през ключови булеварди и улици в София. От Столичната община информираха, че се очаква силно затруднение в трафика в столицата, включително и на голяма част от наземния градски транспорт. В района на центъра има и засилено полицейско присъствие. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com