Протестиращи пращат декларация до Йовчев с въпрос за употребата на прекомерна сила

14319
Снимки: NОрешарски

Протестът пред сградата на МВР на ул. „6-ти септември” роди нова инициатива – декларация до вътрешния министър Цветлин Йовчев и до президента Росен Плевнелиев с искане да бъде изяснено кой носи отговорността за употребата на прекомерна сила спрямо протестиращите студенти и граждани, „за недостойното поведение на служителите на МВР и за нарушаването на академичната автономия на две български висши училища – Софийския университет и Художествената академия.

На протеста се пишеха и сигнали относно вчерашните сблъсъци между полиция и демонстранти "Бих искал да сигнализирам, че от началото на студентските протести, до настоящия момент, наблюдавам, че вашите служители, натоварени с опазване на обществения ред по време на протестите, са без изискваните от Закона за МВР лични опознавателни знаци. С оглед на ситуацията от последното денонощие, нарастващото обществено напрежение и възможностите за провокации, които да доведат до нежелана ескалация на гражданските протести, съм изключително обезпокоен, че при евентуални инциденти, ще бъде невъзможно да се идентифицират участващите в тях. Поради това ви моля да разпоредите извършването на проверка", гласи един от най-разпространените сигнали.

Тодор Тодоров: Йовчев се държи като мащеха на МВР

Ако полицаите снощи са превишили правата си, е разбираемо и оправдано, смята криминалният психолог Тодор Тодоров. Без да ги оневинява, ...

Около сградата на вътрешното министерство има плътен кордон от полицаи и оградителни ленти. Протестиращите, които са около 200 души, не са допуснати пред сградата на МВР.

Протестът премина спокойно, като ученици от частно основно училище „Граф Игнатиев” се показаха на прозорците и викаха: „Оставка”, в знак на съпричастност с демонстрантите, информира Агенция „Фокус”. Около 40 университетски преподаватели също се присъединиха към демонстрацията. Преподавателите носеха снимки на участници във вчерашните протести, които са окървавени от сблъсъците, както и снимки на самите сблъсъци. Издигнат е плакат с надпис: "Университетските преподаватели припомняме: Насилието е безсилие", както и плакат с надпис "Помощ, полиция".

Междувременно стана ясно, че в двора на Пожарната на ъгъла на улиците "Екзарх Йосиф" и бул. "Г. С. Раковски" са разположени две водни оръдия.

Общо след вчерашния протест са задържани 23-ма души. През изминалото денонощие на територията на столицата не са регистрирани тежки криминални престъпления, сочи бюлетинът на СДВР.

Полицията проверява влизащите в София автобуси

„Имаме сигнал, че на всички входве на столицата са разположени полицейски екипи, които проверяват документи на пътниците и не доп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com