Протестите: Ден 116 - "Променяме протеста, няма да създаваме риск от заразяване"

4993
Протестите: Ден 116 - "Променяме протеста, няма да създаваме риск от заразяване"
Снимка: БГНЕС

В 116 ден на антиправителствен протест в центъра на София, протестиращите скандират "Оставка" пред сградата на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС. Движението по булевард "Дондуков" и част от "Цар Освободител" бе блокирано. Недоволните развяваха трибагреници, а пред сградата на правителството имаше кордон полицейски служители.

"Дойде време да променим протеста и надградим, за да постигнем целите си. Ние ще променим всекидневния протест и ще обърнем внимание на важните неща". Това обяви от протестната трибуна адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ в 116-я ден на антиправителствен протест, предаде репортер на БГНЕС.

Николай Хаджигенов съобщи, че има още една важна причина, поради която е взето решението да превърнат протестните вечери в други форми на съпротива. "Трябва да съхраним способността на българските лекари и сестри да се справят с вълната от болни. Предприемаме този ход от уважение към нашите спасители с бели престилки и с омерзение към властта на мафията. Смятаме за лицемерно да критикуваме съсипаната здравна система и в същото време да създаваме риск от заразяване, дори на един човек от вас! Властта се страхува да поеме тази отговорност, защото ще получи политически обвинения и ще загуби още повече от своя рейтинг. Затова отговорността ще поемем ние, Триото и гражданите, както ще приемем и ругатните по свой адрес. Човек трябва да има силата да избира между рейтинга и дори един човешки живот. Борисов няма тази сила и е потънал в страх! Ние я имаме!

Бабикян: Днес отново сме завладяни

Днес отново сме завладяни, а башибозукът наблюдава всеки глупак, който усуква собствения си мустак. Това написа Арман Бабикян от "Отров...

През всички дни на този площад сме давали да се разбере, че сме срещу насилието. Правихме живи вериги, превързвахме хора, гонихме провокатори, пазихме и деца, и старци, и полицаи. Днес не можем да провокираме нещастие и болест дори на един човек на площада, защото от тук минават хиляди, десетки хиляди българи. Това е и солидарност с изнемогващите лекари, сестри и медицински персонал, които буквално живеят на работните си места. Те също ни подкрепяха на протеста тук месеци наред", категоричен бе Хаджигенов.

От своя страна Арман Бабикян заяви, че ще продължат да оказват натиск върху системата на мутрите докрай и отбеляза, че целите на протеста не са се промени от ден 1, а именно - оставка на Бойко Борисов, оставка на Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори.

"Ако Борисов настоява, а виждаме, че го прави, да проведем битката на друг терен и там ще го победим", закани се Бабикян и обяви, че в четвъртък в 12 часа на обяд, посред бял ден, ще има нова акция. "Всеки от вас може да донесе старите изтъркани обувки на своите приятели, които избягаха от България и да ги хвърли пред Министерски съвет. Повече от 2 милиона българи избягаха, ние ще донесем обувките им и ще ги хвърлим пред входа на Министерски съвет", каза Бабикян. 

Бабикян, Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, който тази вечер не присъства на протеста, заявиха още, че ще продължат с обиколките в страната и сформирането на комитети, както и набирането на доброволци.

"Днес е специален ден за България", заяви по-рано от протестната трибуна Арман Бабикян от „Отровното трио“ и обяви, че в днешния ден, когато почитаме народните будители протестът ще протече по различен начин. "Днес решихме да не ви казваме какво мислим ние за онези там, да не ви казваме ние какво мислим, за който и да е. Днес ще чуете думи на българи, които са оставили следа в нашата история – или с думите си, или с действията си, но са успели да покажат посока на народа", заяви Бабикян.

Тройното трио или как всички станаха великомученици

Ситуацията у нас днес много наподобява на гоблен, шит от горестна домакиня в дълги самотни вечери. Хем има някаква драма, хем е леко гр...

"Днес не сме изразители, а скромни четци на мисли, защото те ще останат, а дай Боже, да ни водят и напред", подчерта още той преди да даде думата на хората, а мисли и вечни цитати на бележити българи – на будители, изпълниха площада.

Алеко Константинов:

"Да ти кажа ли правичката? И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…“

Захарий Стоянов:

"Днешната наша свобода има безброй мъченици – херои, българи, наши братя, които умиха лицето на България и направиха да пригърми името българин по четирите края на света; стъпиха презрително на всичко свое частно, гордо и неустрашимо издигнаха глава против силния тиранин. Всичко това те направиха, не че бяха ходили в Париж да си изострят ума, но че бяха честни, имаха воля железна, характер несъкрушим и обичаха горещо своето отечество.”

Бабикян: Рашидов не вижда мръсотията от корупция и диктатура

Един истински творец, който настоява за моралното си право да дава красота на света, независимо дали е скулптор, поет, режисьор, би тря...

Христо Ботев:

"Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество!"

"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата."

"Аз съм готов за целта да употребя всичките страшни средства, освен подлостта и лъжата, защото преди всичко трябва да сме човеци, после вече българи и патриоти..."

Васил Левски:

"Отровното трио","Има такъв народ" и "Изправи се. БГ" ще наблюдават заедно изборите

"Отровното трио" се срещна днес с две извънпарламентарни партии, с които постигна съгласие съвместно да наблюдават следващите избори. Е...

"Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си."

Г.С. Раковски:

"Нашата свобода от нас зависи! Нека всеки запише дълбоко в сърцето си за свята възторгна реч - свобода или смърт"

Прочетени бяха още словата на Паисий Хилендарски, Свети Иван Рилски, Кольо Фичето, Любен Каравелов, Иван Вазов, Петко Славейков, Евлоги Георгиев, Атанас Буров и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com