Протестите: Ден 44 - Никой не е венчан за властта

4485
Протестите: Ден 44 - Никой не е венчан за властта
Снимка: БГНЕС

За 44-ти пореден ден демонстранти се събраха на антиправителствен протест в центъра на София, предаде БГНЕС.

Исканията на протестиращите остават без промяна оставка на правителството, начело с премиера Бойко Борисов, предсрочни парламентарни избори и оттеглянето от поста на главния прокурор Иван Гешев.

Продължават и блокадите на трите възлови кръстовища в София – при „триъгълника на властта”, при Ректората на Софийския университет и „Орлов мост”. Внезапните блокади-изненади също продължават, като по-рано през деня такава се проведе пред сградата на БНТ, с искане за оставката на директора на телевизията Емил Кошлуков.

„Никой не е венчан за властта”, гласи един от транспарантите, издигнат сред хората, цитирайки думи на покойния вече д-р Желю Желев, първият български демократично избран президент.

Импровизираната трибуна на фонтана пред Президентството, където от първите дни на протеста призиви отправят представителите на т. нар. Отровно трио, отново е отворена за всички граждани, които искат да проверят ораторските си качества и отправят послание.

Майките от инициативата „Системата ни убива” пък организираха пърформанс с варене на компоти пред Министерски съвет, правейки препратка към полицейската акция, при която беше иззет казан за варене на ракия, поставен в трафопост в столичен квартал.

По-късно вечерта се очаква протестът да се отправи на традиционното си шествие, но все още не е ясен тазвечерният му маршрут.

Около 18 часа в лагера дойде и бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, която заяви, че там са нейните приятели и идва да ги подкрепи:

„Днес имам разрешение от съда, за да отида на лекар и Орлов мост ми е по маршрут. Не съм избягала“.

Ето какво заявиха протестиращи пред БНР:

„Не е лесно, но демокрацията изисква жертви. Искаме да си върнем демокрацията“;

„Тук сме, за да постигнем нашата цел – това мафиотско управление на ГЕРБ и сие да бъде прекъснато“;

„Всички държавни служители, прокурорите – да носят персонална отговорност…Тази колективна безотговорност ни доведе до това положение“.

В протестния лагер край президентството двама от т.нар. Отровно трио – Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, дадоха кратък брифинг, в който обясниха защо не се подават уведомления за протестните действия в различните точки на страната.

СДВР: Няма операция за наркотици срещу активист на Манолова, имаше срещу брат му за контрабанда на ракия

В 9 РУ е получен сигнал за незаконно разпространение на безакцизна стока в Обеля. Реагирали сме на него. Няма проведени действия срещу ...

„В Пловдив 24 часа по-рано са дали уведомление за протест и кметът е отказал. А режимът е уведомителен, той не може да забрани. Това е порочно и незаконно. Това е причината, поради която настоявам: Не подавайте уведомления за протести! Няма санкции за неизпълнение на това“, каза Хаджигенов.

Той припомни и че при инцидента пред румънското посолство на шофьорката, която се вряза в протестиращи не са ѝ направени тестове за алкохол и наркотици.

Бабикян от своя страна се възмути, че софийският областен управител е нарекъл протестиращите „изроди“ и „алкохолизирана тълпа“:

„Искам да обърна внимание, че „изроди“ и „алкохолизирана тълпа“ очевидно се отнася и за стотици преподаватели от Софийския университет, от БАН, за стотици, по-вероятно хиляди студенти“.

На Орлов мост всяка вечер ще бъде организирана културна програма.

Емблематичен филм за протестите в Украйна ще гледат протестиращите на Орлов мост

Емблематичен филм за протестната зима в Украйна ще предложат организаторите на протестиращите на Орлов мост тази вечер. Това става ясно...

На импровизирана сцена, наречена „Граждански мегдан“, днес имаше дискусия след лекцията на политолога Христо Анастасов на тема „Правото на съпротива по време на Европейското Просвещение“.

В програмата е предвидено и прожектиране на документален филм за протестите в Украйна.

Протестиращи изразиха очакване демонстрациите да се активизират през септември, след като хората се завърнат от летен отпуск.

Междувременно на бул. "Ситняково" до Румънското посолство се провежда контрапротест срещу насилието.

Събралите се заявиха, че всеки ден до неделя включително ще бъдат на това място между 20.00 и 22.00 часа, за да покажат, че не са съгласни с блокадите в София и с проявата на агресия. Техният протест не пречи на трафика в региона, тъй като се провежда на тротоара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com