Протестите: Ден 58 – Бунтът на плюшените играчки (ОБНОВЕНА)

10017
Протестите: Ден 58 – Бунтът на плюшените играчки (ОБНОВЕНА)
Снимка: БГНЕС

Със скандирания „Оставка“ започна 58-ия ден на протести пред триъгълника на властта, предаде репортер на БГНЕС. Хиляди граждани се събраха на площад „Независимост“, за да поискат оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, както и провеждането на предсрочни честни парламентарни избори.

Много от протестиращите носят плюшени играчки, основно розови прасенца, носещи раирани затворнически шапчици.

Европейската комисия: Трябва да има разследване при случаи на насилие срещу журналисти

Държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу журналисти по време на демонстрации. Това казаха от Евро...

Демонстрантите раздават играчките на полицаите, както и на деца, които са на протеста със своите родители. От тонколоните пък прозвуча песента на Крисия “Детска планета”.

Чрез плюшените кукли гражданите изразяват своята подкрепа към веригата “Хиполенд”, чийто собственик, подкрепил протеста и осъдил полицейското насилие, днес изненадващо стана обект на проверки. Властите определиха случилото се като обикновена проверка срещу контрабандата, но гражданите и собственикът на веригата заподозряха, че истинската причина е друга. Тя е свързана с острата реакция на Мариан Колев срещу размириците и полицейската реакция на 2 септември. Тогава пострадаха десетки невинни демонстранти, както и синът му, който беше напръскан с лютив спрей.

„Искам да благодаря на всички, които днес подкрепиха мен и моите колеги. Горд съм, че хората не са безгласни букви, смело и открито тръгнаха да защитават някой, който искаха да бъде респектиран. Благодаря Ви!“, каза Мариан Колев, собственик на „Хиполенд“. Неговите думи бяха посрещнати от гражданите с възгласи „Мутри вън“.

На импровизираната сцена излезе и Николай Хаджигенов, който осъди проверките във веригата за детски стоки. "Купувайте прасета от "Хиполенд" и не купувайте нищо от Марешки", призова той протестиращите.

Ден след публична критика към МВР - данъчна проверка за голяма верига магазини

Сериозна проверка е стартирала срещу популярната верига магазини за детски играчки "Хиполенд", съобщава "Евроком". Съгласно информация...

Към момента обстановката е спокойна. Вчера от „Отровното трио” се заканиха, че тази вечер ще възстановят палатковите лагери. Около 21,30 започна изграждането на този в Триъгълника на властта и три нови шатри вече се издигат пред Министерски съвет. За разлика от предишните вечери, днес няма да има шествие до Орлов мост, а протестът ще остане в центъра на София.

Появи се нова инициатива за голям протест като този на 2-ри септември. Протестиращите обявиха, че за 10-и септември се насрочва дата за "Второ Велико народно въстание" на площад "Независимост".

Утре в 09.00 часа протестиращи ще се съберат пред сградата на Софийския градски съд, където ще се гледат делата на задържаните на 2-ри септември.

Около 22,30 часа хората започнаха да се разотиват и така на практика 58-ия ден на протести завърши без инциденти и напрежение.

Световни медии: Политическата криза в България се задълбочава

Последните политически събития в България и ескалацията на протестите у нас са във фокуса на много чуждестранни медии. Българските про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com