Протестите: Ден 93 - Идва петото Велико народно въстание (ВИДЕО)

7256
Протестите: Ден 93 - Идва петото Велико народно въстание (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Антиправителствените протести не стихват вече 93 дни, предаде БГНЕС. В центъра на столицата гражданите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни и свободни избори.

“Ако утре завали сняг, аз пак ще съм тук. Няма да им простим, до последно“, обеща проф. Велислав Минеков, който е част от „Отровното трио“. Според него настоящите „управляващи дори не са хунта, а улична сган“.

Протестите: Ден 92 - Политическият шамар е за властта (ВИДЕО)

За 92-и пореден път недоволни граждани се събраха в Триъгълника на властта – между Министерския съвет, Президентството и бившия П...

Проф. Минеков цитира данните от последните допитвания до общественото мнение. Според тях доверието в българския парламент се е сринало до 7%. Той припомни, че дори в гладните времена на Жан Виденов /1996-1997 г./ доверието в НС е било три пъти по-голямо – 20%. Доверието в прокуратурата е 12%. „Това са 12% напълно отчаяни хора в България“, каза проф. Минеков. 

„70% подкрепят протеста. Тези числа ще се увеличават в наша подкрепа. Благодарение на вас“, категоричен е известният скулптор. Той разкритикува икономическите мерки на управляващите, които си купуват гласове и време, но за сметка на българските данъкоплатци с изтегления неотдавна нов дълг от 5 милиарда лева. „Не трябва да им даваме спокойствие и нека да им пожелаем оставка“, завърши проф. Минеков, своето изказване.

Арман Бабикян заяви, че приетата от Европейския парламент резолюция е свидетелство, че "Европа е показала съпричастност с българските граждани". "Ние не сме наивници, знаем от първия ден, че никой от Брюксел няма да дойде да уволни премиера. Това е така, защото ЕС не е СССР, както все още мислят някои националисти. Няма да дойде нито един началник да ни уволни мутрите. Началникът в тази страна сте всички вие гражданите!", категоричен е той.

Протестиращите скандират „Оставка“ вдъхновени от речите на „Отровното трио“. Марти, който е дошъл на протеста, заяви, че той е тук, за да се „присъедини към хората, които вече 93 дни пишат историята“. Според него „непримиримостта и непреклонността правят хората, които са се събрали на площада, велики“. „Няма да се откажем каквато и да е цената, колкото и заплахи да има към нас“, каза друг от участниците.

Христо Иванов: Борисов и приятелските му кръгове отровиха България

"Ние търсим отговорност от Бойко Борисов затова, че неговите приятелски схеми и кръгове отровиха България в пряк и преносен смисъл, отр...

На протеста стана ясно, че се готви пето поредно издание на "Великото народно въстание". Голямото събиране ще е навръх 100-ния ден на протестите на 16-ти октомври. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Черешите стават все по-скъпи

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com