Протестът на полицаите може да започне още другата седмица

2907
Протестът на полицаите може да започне още другата седмица
Снимка: СДВР

“Нямаме много време да изчакваме, преди бюджетът да бъде внесен в парламента“. Това заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов в предаването “Лице в лице“ по БТВ, като допълни, че протестът на полицаите може да започне още другата седмица. В писмо на синдикалната организация на служителите в МВР до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски те настояват за преговори за повишаване на основните трудови възнаграждения на всички служители на МВР във връзка с финансовата криза в резултат на пандемията от COVID-19.

“Официални преговори за увеличение на заплатите на служителите на МВР не са започнали“, заяви Попов, който отбеляза, че има предистория и че от началото на пандемията колегите му поемат по-голямо натоварване, но се справят много добре, в същото време обаче се увеличават заплатите на 34 административни структури, а МВР не е включено. “В колегите се оформя едно усещане за недооцененост“, отбеляза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР и допълни, че „вчера НСТС се занимаваше с разширяване на списъка с увеличаване на заплатите по сектори. Можеше той да се разшири“. “Стартовата заплата на полицай или пожарникар на ниско ниво е 960 лева плюс 120 порцион. Настояваме за ръст на заплатите с между 30 и 40%“, подчерта той.

Служители на МВР в готовност за протест - искат си обещаните 1 000 лв. за работа на първа линия

С протести заплашват от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Управителният съвет на организацията с ирония благодари з...

Попов направи оценка и на работата на полицаите по време на протестите и използването на сила срещу демонстрантите. „Много бити е силно казано, да не говорим, че е твърде относително това много, дали са много зависи от ситуацията. Нашата оценка като синдикат е, че по време на протестите колегите като цяло си свършиха перфектно работата“, категоричен е той.

“Законът позволява и дори задължава служителите на реда да използват сила или помощни средства при определени условия. Те са много точно разписани в Закона за МВР, кога полицаят може да ги използва. Ако превиши правомощията си, носи дисциплинарна и наказателна отговорност в зависимост от това дали извършеното от него е престъпление. Също както и хора претендират, аз не твърдя, че всички претенции са неоснователни, че срещу тях е упражнено насилие необосновано от служители на МВР, освен да се оплачат имат право да потърсят правата си в съда. Ние сме правова държава“, заяви Попов.

Председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР отказа да коментира гафа на ГДБОП, при който барети нахлуха на грешен адрес и са стресирали младо семейство, защото “не е в час с казуса“. Що се отнася до поведението на спецполицаите към обитателите на жилището, които са били обиждани и бити, Попов заяви, че това е много специфична тема и зависи какви са били предполагаемите престъпници, които трябвало да бъдат задържани.

Заболели от коронавирус и карантинирани служители на МВР има, но синдикатът няма точна статистика за техния брой. “Честата смяна на вътрешни министри не пречи на работа на полицаите, защото всички титуляри във ведомството са от сектора“, каза Попов.

Полицаите на протест заради заплати

Полицейските синдикати са в готовност за протести заради липсата на увеличение на заплатите във вътрешното министерство, съобщи БНР. По...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com