Протестът ще се засили през зимата, смята професор Георги Близнашки

34693
Протестът ще се засили през зимата, смята професор Георги Близнашки
Снимка: БГНЕС

Протестът срещу правителството няма да затихне - през зимата ще стане още по-настойчив. Това е категоричното мнение на един от преподавателите, който пръв подкрепи "Ранобудните студенти" и който посещаваше редовно протестът ДАНСwithme професор по конституционно право Георги Близнашки.

Близнашки беше един от многото университетски преподаватели, които вчера излязоха на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Днес някои от тях, начело с Близнашки, гостуваха в студиото на bTV.

Преподаватели и учени от БАН излизат, за да поискат оставката на правителството

Пореден протест срещу правителството на Пламен Орешарски и с искане за незабавно разпускане на 42-рото Народно събрание ще бъде проведе...

По думите на Близнашки, каузата на преподавателите, подкрепящи „Ранобудните студенти” е морна, но има политически последици. „Ние имаме нелегитимна власт, некомпетентна и безотговорна, защото все още никой не е дал отговор на въпроса „Кой назначи Пеевски”. Нашата общност бе създадена в подкрепа на студентите. Нашето дело сега, 20 и няколко години след промените, е процесът да бъде завършен. На улицата излиза светът на академичната общност”, коментира проф. Близнашки.

И колегата му Георги Ганев изрази мнението, че „вкарването на морал в политиката е политически процес”. Акцията „Книги срещу властта” в сряда била поредният опит за натиск над политиците и се осъществила по предложение на „няколко млади колеги – асистенти”.

Според историка Пламен Цветков пък „вече няма яхване на протеста от някоя партия. Но това не значи че протестът не е политически – става въпрос за демонтажа на посткомунизма. Искаме оставка на правителството. Управляващите дълбоко усещат, че вършат нещо нередно и ги е страх”, смята преподавателят, също подкрепящ студентите демонстранти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com