Проверяват как СЕМ е избрал Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ

9400
Проверяват как СЕМ е избрал Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по култура и медии започна проверка как Емил Кошлуков е избран от Съвета за електронни медии (СЕМ) за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Това потвърдиха пред Actualno.com отлично информирани източници от регулатора. От СЕМ съобщиха още, че са предоставили на комисията цялата изискана документация. Тя включва документите от кандидатстването на Кошлуков за генерален директор през 2017 година и през 2019 година, когато беше избран, след предсрочното прекратяване на мандата на Константин Каменаров. Исканите документи включват дипломата на Кошлуков за висше образование и удостоверението му за стаж в електронна медия.

Решението за проверката е взето на едно от първите заседания на комисията по инициатива на председателя Тошко Йорданов от „Има такъв народ“(ИТН) и Александър Симов от БСП. Ето част от стенограмата от заседанието на комисията:

ТОШКО ЙОРДАНОВ: Не е тайна, че БНТ, да речем, се управлява по безумен начин, резултатите на БНТ са безумни, бюджетът е огромен – резултатът е никакъв. Знам, че изпълняват други функции, но там е една вакханалия на глупаво взетите решения. Изпитвам сериозни съмнения относно компетентността на сегашния генерален директор по принцип и дали отговаря на изискванията да заема този висок пост. Мисля да проверим тази работа – така или иначе е хубаво. Този човек не е за този пост – това е мое мнение.

АЛЕКСАНДЪР СИМОВ: Господин Йорданов, уважаеми колеги! Радвам се, че започваме тази тема, защото тя е голяма като света и отдавна беше време да мислим за нов Закон за радиото и телевизията.

Вие споменахте за съмненията около фигурата на генералния директор на БНТ. Според мен те започват още от начина на неговото избиране. Начинът, по който се избира генерален директор, никой не може да ме убеди, че е нормален, тъй като се избира от един орган, който аз считам, че е паразитен, който не върши абсолютно никаква работа.

ТОШКО ЙОРДАНОВ: Мисля, че ще задействаме всичко, каквото трябва, да проверим цялата процедура по избора на Емил Кошлуков, включително и за онзи прословут стаж, и ако има нарушения, той трябва да бъде предсрочно освободен.

Припомняме, че мандатът на Кошлуков изтича тази година през юли, а през пролетта СЕМ трябва да обяви процедура за избор на нов генерален директор на БНТ. Самият Кошлуков каза пред „Дневник“, че „е рано да коментира“ дали ще се кандидатира за втори мандат, а чакал да се видели резултатите от този и „оценката на зрителите, данните и колегите". Кошлуков казва пред изданието, че няма коментар за действията на комисията. "Не съм чел новия правилник на Народното събрание, но не вярвам постоянните комисии там да са станали органи на МВР. Странно е как се занимават с разследвания, и то на обществена медия, но те са депутати, могат да изискат всички документи", заяви още генералният директор и допълни, че изборът му е бил ревизиран от съд по дело на кандидат, обжалвал избора.

Кошлуков обясни защо БНТ не излъчи филм за репресиите в Македония

По план БНТ вчера трябваше да се излъчи в 22:00 ч. документалният филм на Милена Милотинова за насилственото обезбългаряване на Вардарс...

Емил Кошлуков заяви в ефира на БНТ: „Ако ги интересува дипломата, могат да я проверят, тя е там и депозирана. Не знам дали ще я прочетат, защото е на Калифорнийски университет и е на английски, но нека да я видят. Сега вече могат да проверят и втората ми – по египтология“.

Припомняме още, че оставката на Кошлуков бе искана многократно по време на протестите през 2020 г.

Припомняме също така, че при двете му кандидатствания за генерален директор на БНТ през 2017-а и 2019-а имаше скандали заради изискването по Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) за петгодишен стаж в електронна медия за кандидатите за генерални директори на обществените радио и телевизия.

Медии твърдяха, че след избора на Кошлуков през 2019 година от официалната му биография изчезва времето, което той е бил програмен директор на партийната телевизия на "Атака" - "Алфа". Тази позиция обаче присъствала в биографичните му данни при явяването му през 2017 г. Така той изпълва изискването за петгодишен стаж. След този конкурс, когато обществената телевизия беше оглавена от Константин Каменаров, Кошлуков стана програмен директор на БНТ и така при ново кандидатстване изпълнява изискването за стаж и без времето в „Алфа“.

Експерти по медийно право казват, че по ЗРТ мандатът на генерален директор на обществените медии се прекратява предсрочно на основанията, предвидени за предсрочно прекратяване на мандат на член на СЕМ или ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com