Проверяват пазим ли старите гори по сигнал на природозащитници

1140
 Проверяват пазим ли старите гори по сигнал на природозащитници
Снимка: БГНЕС

Проверки за състоянието на старите гори започнаха във всичките шест държавни предприятия, отговорни за управлението на държавните горски територии в България. Те бяха инициирани със заповед на Министерството на земеделието, храните и горите след сигнал, подаден от природозащитната организация WWF. Документалните и теренни проверки ще продължат до края на януари и ще се извършват паралелно от държавните предприятия и регионалните дирекции по горите.

Сигналът на WWF е в резултат от анализ, осъществен чрез уникалната публично достъпна GIS платформа за горите. „В нея се съдържа много и детайлна информация за горите в България. Разполагаме с данни за площта, средната възраст на гората, основния дървесен вид, позволителното за сеч, ако има такова, и т.н. за всеки един горски подотдел. Това, както и техническите функционалности на GIS платформата ни позволиха да проведем камерален анализ, с който установихме, че в някои от обявените за опазване стари гори са проведени сечи, което е недопустимо”, коментира експертът по природозащитно законодателство на WWF България Добромир Добринов. „Подобен анализ може да направи всеки, стига да има достъп до интернет и желание. Надяваме се, все повече хора и институции да оценят предимствата и възможностите, които дава платформата и да я ползват активно.”

Ускоряват санитарната сеч на гори в Южна България

Министерството на земеделието, храните и горите възнамерява да разшири санитарната сеч заради растяща болест по дърветата в различни ра...

Проверката на WWF установи, че нарушения са извършвани на териториите на всичките държавни предприятия. Най-често става въпрос за провеждане на различни сечи, въпреки датиращата от ноември 2016 г. заповед на министъра на земеделието и храните, в резултат на която такава дейност вече е забранена в старите гори. Друг разпространен тип нарушения е свързан с промяната на номерацията на съответните отдели и подотдели. По този начин се избягва забранителния режим и се затруднява контрола, както и усилията на гражданското общество да алармира отговорните за опазването на горите органи.

Старите гори са последните кътчета дива природа, които са слабо повлияни от човека. Те пазят уникални примери за естествените процеси в природата и все още съхраняват генетичното и биологично разнообразие, характерно за девствените гори, съществували някога в цяла България.

Стари гори у нас има предимно в строго защитени територии и в стопански участъци, където достъпът все още е ограничен поради липсата на горски пътища или поради стръмния релеф. Днес те заемат площ не повече от 150 000 хектара, или около 4% от всички гори в страната. Основна заплаха за тях е извършването на сечи за дърводобив, които променят драстично характеристиките им и водят до загуба на местообитания за техните обитатели. Някои от тях, като белогърбият кълвач, пернатоногата кукумявка, бръмбърът алпийска розалия, широкоухият прилеп не могат да оцелеят в стопанисвани гори.

Наред с опазването на биоразнообразието, старите гори осигуряват и други екосистемни услуги, които имат ключово значение в условията на климатични промени, като например водоохранните и водозащитни функции, съхраняването на въглерода и т. н.

От началото на миналия век у нас са засадени над 18 млн. дка гори

От началото на миналия век до сега у нас са създадени повече от 18 млн. декара гори. Това каза проф. Иван Палигоров, зам.-министър в Ми...

За да се гарантира опазването на старите гори в страната ни WWF препоръчва нарушенията в тях да се санкционират значително по-строго спрямо сходни нарушения в другите горски територии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com