Пуснаха петиция в Интернет ВТУ да отнеме титлата "доктор хонорис кауза" на Путин

3507
Пуснаха петиция в Интернет ВТУ да отнеме титлата "доктор хонорис кауза" на Путин
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Съпредседателят на "Зелено движение" Велико Търново Роман Рачков пусна в Интернет петици за отнемане на званието "почетен доктор" на Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий" от Владимир Путин. 

Ето пълния текст на петицията:

Призоваваме членовете на Академичния съвет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ да отнемат званието „Почетен доктор на ВТУ (Doctor honoris causa)” на Владимир Владимирович Путин. Званието е присъдено с решение от 26 януари 2009 г. „за заслуги в областта на юридическите науки, за мирното развитие на съвременния свят и в частност за укрепване на българо-руските отношения в началото на 21 век“, според мотивираното предложение за награждаване, направено от ректора на ВТУ по това време Пламен Легкоступ. Почетната титла е присъдена във връзка с обявената „Година на България в Русия“, a писмото до Путин е изпратено чрез извънредния и пълномощен посланик на Русия у нас Юрий Исаков. По това време Владимир Путин е министър-председател на Руската Федерация.

С настоящата петиция апелираме настоятелно Академичния съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ да предприеме незабавни мерки по отнемане на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на персоната и сегашен президент на Русия Владимир Путин! Репутацията на Великотърновския университет не може да бъде опетнявана с подкрепа към диктатор, за когото човешкият живот, националният суверенитет и демокрацията не означават нищо.

Нито преди, а още по-малко сега - след последните събития от 24-ти февруари т. г. , има съмнения в това колко опасен е създаденият, поддържан и ръководен от Путин и неговия криминален олигархичен кръг диктаторски режим, подтискащ дори собственият си народ, лишен от основни човешки права. Непредизвиканата война срещу съседна суверенна Украйна е нападение не само срещу една свободна и независима държава, а и срещу основни демократични ценности на цивилизования свят. Война, предизвикана от несменяемия кремълски диктатор, който 77 години след края на Втората Световна Война погазва всички международни правни и морални норми, създадени, за да гарантират мира в Европа и дори заплашва с ядрена война всеки, който се опита да го спре!

Още веднъж призоваваме Академичния съвет, всички преподаватели и студенти на ВТУ, както и всеки български гражданин, да ни подкрепят в справедливото ни искане за връщане на достойнството на университета!

Настоящата петиция е инициирана от Местната организация на ПП Зелено движение във Велико Търново и е в подкрепа на преподавателите от Великотърновския университет, организирали подписка за отнемането на титлата.

МОК взе ордена на Владимир Путин, Великотърновският университет не иска

През изминалия ден великотърновската организация на партия „Зелено движение“ публикува своя декларация, с която призова Вел...

Припомняме, че на 28 февруари великотърновската организация на партия „Зелено движение“ публикува своя декларация, с която призова Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (ВТУ) да отнеме на руския президент Владимир Путин присъденото преди 13 години звание почетен доктор. Искането идва на фона на решението за редица санкции към руския президент, сред които е и решението на Международният олимпийски комитет да отнеме олимпийските ордени на президента на Русия.

Роман Рачков разказва, че ректорът на университета проф. Христо Бонджолов не е приел авторите на декларацията, а след дълго чакане секретарката му им е тряснала втатата под носа.

На следващия ден (1 март) Actualno.com направи опит да чуе и гледната точка на университета.  Пиарът на учебното заведение не се представи, но съдейки по информацията от сайта неговото име би трябвало да е г-н Емил Матов. Попитан за гледната точка на ВТУ по казуса и обяснението дали и защо са проявили грубо отношение към политическите представители, пиарът ни поздрави с „Честита баба Марта“ и обясни: „Няма никакви казуси при нас. Те са си входирали декларация - браво на тях. Не е имало никакво грубо отношение от наша страна, това не е истина“, обяви г-ин Матов и допълни, че те са академични и образовани хора, които не може да си позволяват грубо отношение към когото и да е.

А какви статуси се публикуват на страницата на ВТУ, който би трябвало да спазва академичната автономия, вижте ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com