Първият брой на "Преса" е вече на пазара

7281
Първият брой на "Преса" е вече на пазара
Вестникът "няма да има програмна платформа

От днес на пазара е новият вестник "Преса" с главен редактор Тошо Тошев.

Тошев заявя, че вестникът "няма да има програмна платформа. Тя се съдържа в самата думичка "свобода". Смисълът, заложен от цивилизацията в явлението "преса".

Пресата носи на своите хартиени криле свободата, нещо повече – добрата преса всъщност е самата свобода и предпоставка държавата да стане могъща, пише още той в уводната си статия.

В новото издание работят около 40 души. По-голямата част от тях са колеги на Тошев от вестник "Труд" или са работели преди в други издание. Заместник-главни редактори на преса са Валерия Велева, Пламен Енчев и по-младият Николай Стоянов.

В първия брой на "Преса" може да се прочете изследване на "Галъп", според което огромната част от българите са солидарни с всички вълни на недоволство от последните месеци.

86% подкрепят протестите за цените на тока; 82% - за цените на горивата; 84% подкрепят демонстрациите след случая "Катуница"; 80% - срещу лекарските грешки и др. Проучването отбелязва, че тези протести нямат ясен политически адресат. Това се доказва и от факта, че на последните президентски избори беше избран кандидатът на управляващите. "Така се получава истински парадокс – правителството е лошо, но управляващите са добри. Каша в главите на хората ли е това? Не. Не е каша, а реакция не реалната ситуация у нас и Европа", коментират социолози пред изданието.

Във вестника може да се прочете и интервю с премиера Бойко Борисов, в което той признава, че личният му живот е провал. "От дистанцията на времето виждам, че почти целият ми личен живот е само в грешки. Всъщност личния ми живот е голям провал", споделя Борисов. Като причина за това той посочва: "Амбицията! Цената на успеха, цената да се раздадеш, да си навсякъде по всяко време, съботи, недели, празници, ваканции и... всичко останало".

На въпрос защо все казва "Аз": аз строя, аз откривам, аз раздавам пенсии, премиерът Борисов отговаря: "Когато казвам "аз" - това е събирателен образ на партията, правителството, министрите... Заслугата ми е, че съм събрал всичките тези хора, усвоили сме тези пари и всеки ден нещо откриваме. Затова казвам "аз". Нямам претенции да съм всьо и вся".

Борисов заявява, че няма конфликт между министрите му Симеон Дянков и Мирослав Найденов. Премиерът отбелязва, че един от "пилоните върху, които стъпвам" е "финансовата и икономическа сигурност, за която отговаря Дянков".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com