Първият събор "Ирин Пирин" очаква 100 000 посетители

11394
Първият събор "Ирин Пирин" очаква 100 000 посетители

Първото издание на "Ирин Пирин – Съборът на Югозапада" ще се проведе на 17, 18 и 19 юни 2016 г. край Разлог. Събитието, представящо фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“  в партньорство с Община Разлог.

Съборът ще се състои на площ от 100 дка и организаторите очакват над 100 000 посетители. Внушително българско знаме ще се развее в сърцето на Пирин като символ на обединение и родолюбие.

Националният флаг ще бъде издигнат на пилон, колкото 10-етажна сграда. 40-метровата конструкция от бетон и метал се изгражда специално за събитието от Фондация „Наследство в бъдещето“. 35-метровият трикольор ще е най-голямото знаме на пилон в България и ще остане като подарък от фондацията за Община Разлог. 

Над 5000 самодейци ще се изявят на първото издание на "Ирин Пирин". На събора ще се демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, занаяти и традиционни форми на поминък. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи.

На двете фестивални сцени ще излязат певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, както и групи за представяне на народни обичаи и обреди, като организаторите допускат и участници от чужбина, които представят български фолклор. Традиционните ястия от региона ще се предлагат на гостите при строги изисквания за екологичност и автентичност.

На разложките поляни ще има и алея на занаятите, в която ще се включат над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни  инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др.

На събора ще се представят и производители на продукти от овче, козе и краве мляко. Фондация „Наследство в бъдещето“, основен организатор на мащабните родолюбиви събития "Рожен 2016" и "Ирин Пирин", налага политика по качеството на млечните продукти и тези от мляно месо – без растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат.

Показват стари занаяти на фестивала "Ирин Пирин"

Музейни експозиции и изложение на занаяти ще могат да видят посетителите на фолклорния фестивал „Ирин Пирин – Съборът на Юг...

Официалното откриване на "Ирин Пирин – Съборът на Югозапада", ще е в 19,00 часа на 17 юни (петък). Веднага след това започва грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пирин“, който ще бъде последван от Пиринска вечер. На сцената ще излязат Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър „Роял бенд“. Във втората Пиринска вечер на 18 юни (събота) от 21,00 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке“  ще пеят Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова. Финал на Събора на 19 юни от 14,30 часа ще е фолклорният спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

Предвидена е специална организация на движението, което ще бъде еднопосочно с обходен маршрут за Банско през Разлог. Ще се обособят временни паркинги, ще има и спешен медицински пункт.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com