Пътищата са проходими при зимни условия, Троянският проход е затворен

2150
Пътищата са проходими при зимни условия, Троянският проход е затворен
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 900 машини обработват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Всички пътища са добре почистени и проходими при зимни условия. Превалявания от сняг има в Западна и Северна България - в областите София, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново. На някои места снежната покривка достигна 35-40 сантиметра, а в Ловешка област на места е до 70 сантиметра, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

През последните 24 часа екипите на областните пътни управления и пътноподдържащите фирми положиха усилия, за да се осигури безопасността на пътуване в районите със снеговалеж. През нощта пътната мрежа е обработена с химически вещества и сол против обледяване. Днес температурите се повишават, което ще ускори снеготопенето и следобед пътищата отново ще се обработват.

22 000 лв. глоба за една от фирмите, чистещи снега в София

При такава площ и релеф, каквито са на територията на Столичната община, със сигурност има места, където снегът все още причинява пробл...

До 5 часа тази сутрин беше ограничено движението на товарни автомобили над 12 т по АМ „Хемус“ в участъка София – Ябланица, за да се почисти безпрепятствено автомагистралата. Отстранен бе тежкотоварният автомобил, който аварира на виадукт „Бебреш“. До края на деня ще бъде възстановена ограничителната система, нарушена от пътнотранспортното произшествие.

За всички превозни средства е ограничено движението през най-високия проход у нас - Троянския /път II-35 Троян – Кърнаре/ и на път II-358 Шипково – Рибарица.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи „Републиката“, „Ришки“, „Предела“, „Котленски“, „Обзорски“, „Айтоски“, „Рожен“ и „Печинско“. През проходите „Шипка“ и „Петрохан“ и по път ІІІ-842 Юндола - Белово не е позволено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т. През „Превала“ и път III-197 Гоце Делчев - Доспат - Борино превозните средства трябва да са без ремаркета и полуремаркета. Въведена е забрана за движение на камиони над 10 т през проходите „Вратник“ и „Твърдишки“. Ограничено е движението на автомобили над 3,5 т по път I-6 Антон – Карлово и през „Дюлински“ и „Пампорово“. По второкласния път II-37 Батак - Доспат е забранено движението на всички товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Целогодишно за всички МПС са затворени „Златишки“ и „Върбишки“ проход.

128 машини чистят София от първия сняг

128 машини чистят София от първия сняг, който трупа обилно. Сняг вали над цялата страна. Над 3000 са общо снегорините, които работят в ...

Необходимо е шофьорите да карат внимателно с повишено внимание и по-ниска скорост, съобразена с пътните условия, без да предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства застрашава безопасността на всички останали, напомнят от АПИ.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com