Пътната мрежа не може да се справи с обилните валежи

19558
Пътната мрежа не може да се справи с обилните валежи
Снимка: БГНЕС

 

Пътната мрежа в страната не може да се справи с обилните валежи през последните месеци. Отводнителните системи не могат да поемат големите количества вода, която минава на поне метър над мостовете и водостоците. А това нанася сериозни щети на пътищата. Това коментира за Дарик радио председателят на УС на Агенция пътна инфраструктура Лазар Лазаров.

Според него е необходима спешна промяна в изискванията за проектиране и строеж на пътищата, за да се минимизират пораженията и нуждите от ремонти.

Нова система ще следи натовареността на пътищата II и III клас

Нова система за събиране на данните за трафика по второкласната и третокласната пътна мрежа беше представена днес. Тя се състои от 120 ...

Лазаров обясни: "Пътната инфраструктура буквално е залята от вода, която носи дървета, треви, камъни и т.н., което в момента, в който стигне пътна инфраструктура, въздействието на тези неща върху нея са просто убийствени. Мога да визирам няколко пътни съоръжения, които буквално са прелели от водата, т.е. водата минава може би на метър над тях, говорим за мостове, водостоци".

Проблемите се отнасят както за стари участъци, така и за нови и отремонтирани пътища, като прохода Петрохан.

Събралите се води се пренасочват по различни канали – под мостове, като водостоци, дренажи, канавки и други, но изградената система не е способна да удържи и това води до разрушаване на различни конструкции, информира агенция "Фокус".

„Искаме да организираме кръгла маса, на която с проектанти и професори от университети и специалисти в областта, за да можем да дискутираме тези проблеми, както и да обсъдим евентуална промяна в нормативната уредба с цел пътищата да не пострадват при такива аномалии”, добави Лазаров. Промяна в нормативната уредба представлява въвеждането на по-големи отвори на пропускателните съоръжения, по-голяма височина при мостовете, когато преминават над водни обекти, за да може големите количества вода да преминават свободно, на местата, където има рискове за значително покачване на нивото.

АПИ установи, че на магистрала "Струма" не се работи

Агенция „Пътна инфраструктура” е направила проверка на място на Лот 4 от АМ „Струма” и е установено, че на авто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com