Работна група ще оценява нивото на социалните услуги за деца с увреждания

3584
Работна група ще оценява нивото на социалните услуги за деца с увреждания
Снимка: БГНЕС

"Готов съм да направим заедно целева работна група, която да приоритизира политиките за решаване на проблемите на децата с увреждания и техните семейства. Държавата трябва да обърне специално внимание на тези деца и особено на децата с тежки увреждания", обяви в разговор с представители на различни асоциации на родители на деца с увреждания вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, съобщиха от МТСП.

По предложение на майките на деца с увреждания, министър Калфин прие една от целите на работната група да бъде свързана с мониторинг на ефективността на социалните услуги за деца с увреждания, който да анализира, както тяхната необходимост за общността, така и качеството им. "Приемам идеята за подобен мониторинг, защото чрез него бихме могли заедно да подобрим качеството на предлаганите у нас услуги за децата с увреждания. Не очаквайте, че бихме могли да направим чудеса веднага, но що се отнася до изработване на подреден план за преодоляване на проблемите и набелязване на целите, които да преследваме заедно, уверявам ви, ще имате пълното ми съдействие и съдействието на министерството", категоричен беше министърът.

Към момента, министерството подпомага семействата на деца с увреждания по различни програми и проекти. По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" целевият бюджет за реализиране на мерки за социално включване е 680 млн.лв. През месец март беше подписан договор в размер на близо 65 млн.лв. за осигуряване на лични асистенти чрез Агенцията за социално подпомагане, при разпределението на които децата са с приоритет.

Министерството работи съвместно с 66 общини и по Проект за социално включване, който се реализира със заем от Световната банка. Чрез него се изгражда мрежа от интегрирани услуги за ранно детско развитие, като целта е да се приложи иновативен и междусекторен модел за подкрепа на децата в ранна детска възраст и техните семейства. Новите услуги за деца и семейства са свързани с инвестиции в ранното детско развитие и превенция на рисковете в ранна детска възраст, по-добро обхващане и подобряване на готовността на децата за включване в образователната система, подобряване на достъпа до здравна грижа, подобряване на семейната среда и т.н В рамките на този проект се създават и Центрове за ранна интервенция на уврежданията, които целят да се противопоставят на изоставянето и/или институционализирането на деца с увреждания, чрез изграждане на специални умения за отглеждане на децата с увреждания и подкрепа на семействата им, включително и чрез мобилни услуги.

39 служители в центрове за деца с увреждания в Ловеч остават на работа

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев връчи тази сутрин трудовите договори на персонала в трите центъра за настаняване от семеен тип за деца...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com