X
 
 

Радев: Бъдещето на НАТО е като съюз на партньори

1090 4
Радев: Бъдещето на НАТО е като съюз на партньори
Снимка: БГНЕС
Не виждам бъдещето на НАТО като съюз между производители и клиенти, а на партньори, които заедно гарантират сигурността си, развиват високи технологии и заедно произвеждат военно оборудване. Това заяви президентът Румен Радев след Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Лондон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В рамките на форума българският държавен глава разговаря и с президента на САЩ Доналд Тръмп и ръководителите на делегации на страните, които отделят годишно над 2% от БВП за отбрана.

Румен Радев подчерта, че в НАТО се поставят разделителни линии между държавите, които отделят над 2 % от своя БВП за отбрана и тези, които са под 2%, но е нужен дебат и за друго разграничение, което изобщо не се поставя на дневен ред – страните се делят също така на производители и клиенти.

Президентът свиква среща с ресорни министри заради водната криза

Президентът Румен Радев свиква среща в президентството с ресорни министри заради водната криза в страната. На 5 декември в 15.30 часа ...

България за тази година, но не и за следващата, не и за другата, е над въпросните два процента и то чувствително. Ние сме втората страна в НАТО след САЩ с такъв висок разход за отбрана и над 60 % от тези разходи отиват за модернизация. Знаете защо – закупуването на изтребителите Ф-16 с авансово плащане от 100 %. Затова поставих и въпроса какво означава справедливо разпределение на разходите“, заяви президентът.

Държавният глава подчерта, че страните от НАТО се делят и на производители и купувачи, което ги поставя в съвсем различни позиции. От една страна са силните икономики, които произвеждат военно оборудване за свои нужди и за експорт и които при модернизация инвестират в собственото си развитие и не подлагат на натиск социалните си системи. „Но когато ти си страна с по-слаба икономика, не толкова високотехнологична и не произвеждаш тези оръжия, 100 % от разходите, които даваш за модернизация, отиват в други богати страни. За нас наистина е товар, защото засяга нашите социални системи“, посочи още Румен Радев. Президентът добави, че това лишава по-слабо развитите страни от възможността да инвестират в собствените си икономики и задълбочава технологическата и икономическата пропаст между страните-членки.

Във връзка с това българският държавен глава е предложил както на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, така и на президента на САЩ Доналд Тръмп, дебат за нови форми на партньорство в НАТО, които да насърчават индустриалното сътрудничество и трансфера на технологии към държави като България. Румен Радев е предложил на президента на САЩ и да подкрепя много по-активно и да стимулира държавите, които изразходват повече от 2% за отбрана, с индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. „Мисля, че това е заслужен стимул при положение, че нашите правителства са решили да отделят тези средства“, добави Румен Радев.

Президентът добави, че остават нерешени въпроси, но генералният секретар на НАТО се е ангажирал стратегическата дискусия да продължи и да се търсят решения на високо политическо ниво навреме, за да не се стига до кризи между съюзниците.

Румен Радев: Разходите за отбрана трябва да нарастват, но прозрачно

Срещата на върха на НАТО не трябва да се превръща във вътрешнополитическа трибуна, а да допринася за укрепване на единството и повишава...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • дърта пенЦия с дименция пита: 3 дърта пенЦия с дименция пита: преди 1 месец Профил на трол?
  Къде оди тоя бе? Пари нема за пенции, той у Лондон отишъл! Сигурно и лошо облечената си простакеса повел с народни пари?
 • ciklop50 3.1 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  Ех Циклопе, Циклопе, пак си изпушил от злоба към Президента !
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  тези живеят в някакъв филм селски! те не говорят като нас западни езици, или ги сричат и ония се подиграват с тях, като мислят , че и бг. народът е такъв. значи всички тези трябва да напуснат и да дойдат интелигентни млади хора!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ееее, ало!боклуци къде хвърляте България бе башибозуци? И мутрите са ви такива. Каква е тази сган която ни тъпче след Стефан Стамболов и след вт. свет. война!Ами помислете вашите внуци кой ще ги гази. Безсрамници ! там са се самозабравили.Ами този малоумник не знае ли езици, да каже , че бг. народът е много беден!
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...

Последно в Актуално