Радев: Военната авиация винаги е била гордостта на нацията

510
Радев: Военната авиация винаги е била гордостта на нацията
Снимка: Getty Images/Guliver

Днешната церемония по връчване на дипломи и присвояване на първо офицерско и сержантско звание на випускниците от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” е символ на възтържествуване на справедливостта и здравия разум и на утвърждаването на българската държавност.

Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в приветствие към Випуск 2021 „Георги Стойков Раковски“ на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”, което бе възстановено през 2020 г. Държавният глава присъства днес в Плевен на тържествения ритуал, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Министерството на отбраната отрече, че Русия ще ремонтира българските самолети

Министерството на отбраната не е сключвало договор с РСК „МиГ“ за ремонт на български самолети МиГ-29, съобщиха от военното...

Военната авиация винаги е била носител на националните добродетели и гордостта на нацията, посочи държавният глава и допълни, че няма по-голямо удовлетворение от преодоляването на трудностите в името на висша цел, каквито са сигурността и въздушния суверенитет на Родината.

В Приветствието си Румен Радев изтъкна, че високият успех на курсантите доказва, че авиационната Алма Матер на България е поела по пътя да се изгради като център на авиационно знание, среда за развитие на иновации, която привлича способни млади хора. Във ВВВУ десетилетия наред енергията и дръзновението на младостта се срещат с опита и знанието на мъдростта, заяви още президентът.

„Днес вие получавате вашите пагони и това е вашият шанс да реализирате своите амбиции. Но офицерските пагони са преди всичко отговорност, защото днес вие се вричате на святата мисия за гарантиране на въздушния суверенитет и сигурността на Родината. В тази мисия може да имате успех само ако работите на предела на човешките възможности, защото във военната авиация среден път няма“, обърна се към завършващите Румен Радев.

Пред курсантите президентът подчерта още, че тяхното поколение има честта и отговорността не само да модернизира военновъздушните сили и да трансформира системата на бойна подготовка и логистика, но и да докаже, че модернизацията на въоръжените сили не е еднократен акт по придобиване на нови оръжейни платформи, а сложен процес на трансформация, който може да бъде успешен само ако се осъществява от подготвени и мотивирани офицери и специалисти. Убеден съм, че ще успеете не само заради вашата всеотдайност, но и защото няма да забравите, че зад вас стои задължаващият пример на българските летци, посочи още президентът.

Възлгаме на Полша поддръжката на военната ни авиация?

България отказва на Русия да поддържа бойната ни авиация. Ще бъде търсен вариант тази задача да бъде възложена на Полша. Информацията с...

В рамките на церемонията началникът на ВВВУ бриг. ген. Юлиян Радойски подари на президента Румен Радев сабя-реплика в знак на признателност за усилията на държавния глава за възстановяване на Висшето военновъздушно училище.

Днес 43 курсанти, обучавали се в 8 военни специализации през настоящата учебна година, получиха първо офицерско звание и дипломи. На церемонията президентът прие почетния строй и връчи дипломата, пагоните и наградата на първенеца на тазгодишния випуск лейтенант инж. Александър Недялков.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...