Рашидов поиска повече българска музика по радиата

7552
Рашидов поиска повече българска музика по радиата

"Нека хубавата българска музика да звучи повече по обществените електронни медии, които се издържат от данъкоплатците", предложи Вежди Рашидов на среща с някои от най-големите ни звезди в жанра. Те пък представиха на министъра на културата предложения за промени в закона за авторско право и сродните му права. Според тях доста от тематичните събития и най-вече концертите у нас са с неуредени авторски права, предаде Стандарт нюз.

"Време е да се направят промени в законодателството, които да предвидят занапред собствениците на залите, стадионите и всички останали места задължително да изискват от организатора договор за уредени права с авторите на изпълнените песни", коментираха творците. В министерството при Вежди дойдоха Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Митко Щерев и Тончо Русев - негови стари и добри приятели. В разговора участваха още Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Боил Банов - зам.-министър на културата и Георги Дамянов, шеф на дирекция "Авторско право и сродни права" към ведомството, ръководено от Рашидов.

Още една стъпка към задължително излъчване на българска музика

Ако вземаш държавна субсидия като медия, задължително да пускаш определен брой български песни - тази идея вече среща подкрепа и от Мин...

"Хубаво и похвално е, че кметовете из страната организират големи празници и радват с безплатни концерти хората, но за съжаление немалък процент от тези прояви, финансирани от общините, са с неуредени авторски права. А това безспорно сериозно ощетява творците и вреди на музикалната индустрия", бяха категорични Васил Найденов и Митко Щерев. Топкомпозиторът предложи да се създаде музикална полиция, която да следи за спазването на законите и регламента.

Стефан Димитров изрази огорчението си от факта, че в радиата и по телевизиите у нас рядко звучи и се излъчва българска музика. "Като начало трябва да се говори за препоръчителна квота", коментира Вежди. И припомни, че тя е абсолютно задължителна, примерно, в Гърция и Франция. Той обеща скоро да бъде сформирана работна група под ръководството на заместник-министър Боил Банов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com