Разказ за домашното насилие и неволите на една бежанка - историята на Кубра от Афганистан

4145
Разказ за домашното насилие и неволите на една бежанка - историята на Кубра от Афганистан
Снимка: Елисавета Белобрадова/Facebook

"Харманли, вчера. Това е Кубра от Афганистан. Тя е бежанка и от няколко години е в България. Има три деца, работи като шивачка и единственото, което иска, е спокойствие. Децата ѝ са отлични ученици, говорят български и имат медали за висок успех. Разбират се идеално с другите деца в училище и имат много приятели.

Кубра е жертва от години на домашно насилие от страна на съпруга ѝ. Разказа ми колко физически мъчения е изживяла, как съпругът ѝ е бил и душил децата. Накрая с помощта на българските власти е успяла да го прогони и сега започва дело, за да се разведе с него. Тук е усмихната, защото я помолиха да се усмихне за снимката. Работи за 550 лева, но не иска пари, иска да живее спокойно, децата ѝ да живеят спокойно", разказва Елисавета Белобрадова в социалната мрежа Фейсбук.

"И тогава моят лъчезарен мъж започна да ме бие": историята на Ели*

"Как само се променят очите му, преди ръката му да полети към лицето ми. Изпълват се с малки зелени точици, кафявото се превръща в лед,...

"Нито една от майките, с които се запознах в Харманли не искаше пари. Искам да успокоя всички, че бяха само три жени, а не хиляди. Две майки на по четири деца и една с три. Всичките деца ходят на училище, единият дори е изключително талантлив футболист, но не може да бъде картотекиран, защото майка му седма година не получава статут на бежанец и няма право да работи.

Жените, с които разговарях, са осъдени на смърт в страните, от които идват. Те искат работа, тази работа, за която не можем да намерим работна ръка.

Отварям тази тема, защото искам да говорим нормално за нея. Говорим за деца без родители, които живеят в общежития с възрастни, защото няма къде да бъдат настанени. И как един ден дете изчезва и всички си мълчат. Къде е отишло и как, не знаем.

Говоря за хората, които вече са тук. За ужасяващите условия в лагера за бежанци, въпреки огромните бюджети за този проблем, за корупцията в региона, за каналите за трафик на хора.

Въпросът за границите, националния суверенитет, политиката на България по отношение на бежанците, условията, при които те трябва да бъдат връщани обратно или в някои случаи да им се предоставя убежище, могат да се коментират само и единствено при напълно осветена процедура, правила, пълна финансова ревизия на администрирането на лагера и прилежащите му институции.

Ваня Григорова с докосващи разкази за домашно насилие и неглижирането на проблема в обществото

Преди години на спирка в Люлин пред мен млад мъж, аз бях дете, преби приятелката си. Тя само се опитваше да предпази лицето си. Никога ...

Защото докато се развяват знамената на популизма, хора са построили цяла мафия в региона и никой, НИКОЙ не смее да я пипне.

Погледнете Кубра и спрете да се страхувате от нея - деца отличници, 550 лева заплата, четвърта година в България. Една афганистанска жена, която е събрала смелост да се изправи срещу мъжа, който я е пребивал.

Попитах я дали това е често срещана ситуация в страната, от която идва: "Да, доста често се среща. Влизат и почват да бият с каквото сварят. Не се опитват дори с някакъв разговор да решат проблема, да попитат, да кажат. Просто започват да бият."

Пожелах ѝ да се разведе успешно и я поздравих за смелостта

Истината е сила и само въз основа на нея можем да работим смислено."

Елисавета Белобрадова с разказ за проблемите на центровете, грижещи се за жертви на домашно насилие

Най-сетне изборите свършиха. Започват преговорите за правителство и аз ще участвам в работната група по темите на труда и социалната по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество