X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Разкази от първо лице: Как живеят българите в страни с коронавирус? (СНИМКИ)

5516
Разкази от първо лице: Как живеят българите в страни с коронавирус? (СНИМКИ)
Снимка: Златимира Георгиева
Ситуацията с коронавируса в България продължава да се усложнява, предвид нарастване броя на заболелите през последната седмица. Дали липсата на дисциплина е фактор за това, или причината е друга, засега не става ясно. Екип на Actualno.com разговаря с българи, живеещи в различни части на света. Те ни разказаха за ситуацията при тях и как държавата се справя с мерките за ограничаване на заразата. Обясниха ни как минава един техен ден в условията на извънредно положение.

Диана Йенсен живее в Дания повече от 10 години. Семейна е и има 2 деца - момченца, едното от които е с диагноза аутизъм. Тя казва, че в момента при тях се тестват само критично болни и хора в рисковите групи. Гражданите спазват необходимото отстояние един от друг. Някои си стоят вкъщи, но не всички. Ето какво сподели Диана: "Ние излизаме само да пазаруваме. Иначе излизаме само на двора. Някои обвиняват други, че не спазват правилата. Трети пък се оплакват, че не могат да си живеят живота. Има и такива, които се страхуват да не загубят работата си. Някои са паникьосани, а други напълно вярват, че всички хора ще умрат.

Магазините са разграбени още първата вечер от обявените 14 дни карантина. Някои се опитаха да продават дезинфектанти и маски на високи цени (частни лица), но иначе засега няма спекула. Забранено е да се събират повече от 10 души на едно място, както на закрито, така и на открито. Ако бъдат установени такива лица, следват санкции. Препоръчва се да се избягва излишното излизане. Ограничен е достъпът до болници и старчески домове. Много спортни събития и концерти са отменени. Всички нехранителни магазини, заведения и барове са затворени. Датчаните, по принцип, не се бунтуват и не роптаят, защото няма срещу какво. Каквито и мерки да се взимат сега, мнозинството си мисли, че отдавна трябваше да ги предприемат. Бизнесът се оплаква, съвсем основателно, защото много фирми са застрашени от фалит. Но пък правителството прие някои закони, които да подкрепят икономиката и да спестят уволнението на много работници.

Така че недоволството е в границите на нормалното. Учениците се обучават дистанционно. В Дания големият проблем е, че много баби и дядовци още работят и затова няма кой да гледа децата. Един мой ден минава много различно. Аз имам собствена фирма и това означава много задачи ежедневно. И не е лесно с 2 деца. Особено малкият ми син - всеки път, когато говоря по телефона крещи нарочно, не съм сигурна защо. Но се справяме. Трудно е обаче да занимаваш децата с нещо смислено и същевременно да работиш. Властите затвориха границата и се препоръчва на хора от рисковите групи са се изолират вкъщи".

Благовест Георгиев живее във Франция повече от 17 години. Той е музикант - свири на китара и пътува заедно с оркестъра, за да изнася концерти. Освен това, има и курсисти, които обучава. По думите му, там над 300 души са в реанимация заради влошаване на състоянието им от коронавирус инфекция. Благовест споделя, че голяма част от хората са притеснени, но има доста интензивно движение по улиците. Ето какво разказа той: "Не всички спазват наложените мерки за сигурност. Всички училища, университети, градини, ресторанти, както и всички магазини са затворени до второ нареждане. Единствено аптеки, бензиностанции, банки и хранителни магазини остават отворени. Забранени са всички събирания на повече от 100 души.

Избори за кметове на общините все пак се проведоха. Избирателната активност беше около 43%, според последните данни. Емануел Макрон в няколко изказвания покани всички да отидат да гласуват. Информацията, която получаваме за вируса, е доста противоречива. Но последните взети мерки са приветствани от французите. Спекулираше се с продажбата на маски и антибактериален гел, но чрез закон се прие регулация на цените. Онлайн обучението е предвидено чрез интернет платформи за училища и университети, които ще останат затворени до 27.04.20 г. Има струпвания в магазините на определен процент от хората, както и в България. Закупуват се огромни количества от хранителни продукти и консумативи. Вече сме в принудителна ваканция.

Засега дните ни протичат съвсем нормално, без паника и голямо притеснение. Но въпреки всичко се стараем да ограничаваме максимално контактите и излишните излизания. Всички мои концерти бяха отменени, както във Франция, така и в Италия, където бях поканен на китарен фестивал от 16.04.20 г. до 20.04.20 г. за концерт и майсторски клас. Властите се опитват максимално да ограничат всяването на паника сред населението. Но и направиха всичко възможно да забавят забраните, за да може да се проведат изборите, които биха могли да бъдат анулирани поради редица искания на партийните лидери от края на изборния ден".

От Великобритания ни разказва Виолета Петкова. Тя също живее и работи от много дълги години в Англия. Тя сподели, че положението там е спокойно, но по улиците има по-малко хора от обичайно. ето какво разказа Виолета: "За момента само възрастните са помолени да не излизат и да не общуват с много хора. Англичаните приемат случващото се със смесени чувства. Някои смятат, че мерките, които предприемат властите, са либерални. А други считат, че истерията е ненужна. От петък (20.03.20 г.) училищата преминаха към онлайн обучение, а повечето университети вече работят дистанционно. Част от хората пазаруват в големи количества, но магазините се зареждат редовно и има достатъчно за всички. Всички стоки са с нормални цени. Няма спекулиране. Властите препоръчват на хората с висока температура и/или кашлица да се самоизолират за 2 седмици. Също е препоръчано да се избягва струпване на много граждани на едно място".

Валентин Станоев се занимава с ремонт на санитарни помещения в Англия. Той разказа, че хората се запасяват със стоки, но е спокойно. Ето какво сподели Валентин: "Малко хора носят маски. Няма забрани засега, освен за големите мероприятията. Всички се интересуват и искат предприемане на по-сериозни мерки. Единствено за училищата се иска по-спешна реакция. Няма паника, просто има запасявания и подготовки. Всичко си продължава нормално. Единствено се засилва хигиената и сме взели маски, препарати и храни. Властите обявиха засега, че ще има финансово подпомагане за тези, които се изолират и за социално слабите. Пренасочват големите фирми към производство на медицинска техника и препарати. Мобилизира се полицията и армията. Болниците искат да увеличат леглата и машините за обдишване".

Александра Станкова е в Чехия от няколко години. Тя разказа, че е обявена карантина, а най-много заразени с коронавирус има в Прага, след това - в Оломоуц. Ето какво сподели Александра: "Всички университети, кина, театри, ресторанти, магазини, фитнеси, салони и така нататък са затворени до 24.03.20 г. Всички места, които събират хора на едно място, са затворени. Дори и църквите (катедралите). Улиците са пусти, въпреки хубавото време. Движещите се с маски не са много. В момента е забранено да се влиза в Чехия, а напускането на държавата е на определени пунктове. Забранено е продаването на всичко, с изключение на хранителни продукти и лекарства.

Нова българска платформа в помощ на възрастните хора в пандемията от коронавирус

Стартира платформата за взаимопомощ Pomogni.net. Накратко: това е място, където се срещат хора, които не могат или не трябва да напуска...

Умоляват се гражданите да си стоят по домовете, да не се събират на едно място на големи групи, да се излиза само при необходимост, да пазарува само един член от семейството, да не се презапасяват хората, да се спазва хигиена (ползване на еднократни ръкавици (в супермаркетите), дезинфектанти, маски и така нататък). Чехите, като цяло, спокойно приемат за сега ситуацията. Притеснението е по-скоро от икономическа гледна точка. Карантината е блокирала бизнеса в търговския, туристическия, обслужващия и други сектори. Мисля, че страха от икономически колапс е по-голям, пред страха от коронавирус. Но приемат ситуацията нормално. Спазват инструкциите и не роптаят.

В телевизионно интервюто на министър-председателя Андрей Бабиш единственото недоволство се състоеше в това, дали правителството има представа докога ще продължи карантината. Отговорът беше, че всичко зависи от броя на заразените. Животът си тече нормално. Разбира се пазарува се малко повече, защото хората са си по домовете и се предполага повече консумиране на храна. Днес в супермаркета не усетих някаква паника. Масово се купуват лимони, варива (боб, леща, ориз), пилета, консерви и дезинфектанти. Мисля, че има онлайн обучение за учениците и студентите, макар да не съм го ползвала лично. Раздават се брошури, а по телевизията постоянно се показват телефони и пунктове за спешна помощ срещу вируса. Единствената спекула, която съм отчела е поскъпването на дезинфектантите за ръце. Съпругът ми няма да ходи на работа за 10 дни. Денят ни започва с разходка на кучето сутрин. След това, си стоим вкъщи до вечерната му разходка.

Напазарували сме си за седмица. Ако няма нещо необходимо, излизането ще ни е свързано само с разходката на кучето. Четем книги, гледаме телевизия, говорим си. За нашето семейство една седмица вкъщи ще е едно приятно уютно изкарване. А и премиерът Бабиш каза, че чехите са на първо място в Европа по ограничаване на заразата. Направени са пунктове за помощ. Купени са 50 000 респиратори. Няколко големи болници са в услуга за тестване и лечение на заразени с коронавирус. Тества се всеки, който проявява някаква симптоматика на заболяването. Премиерът успокои народа, че правителството е взело всички най-добри и сигурни мерки за ограничаване на вируса. Сформирани са парламентарни групи, ангажирани с дезинфекцията на обществените сгради и транспорт. Ще се направят кредитни и данъчни облекчения за гражданите в периода на карантина. Като цяло, всичко все още е спокойно".

В Испания положението също е доста влошено заради разпространението на заразата. Българи, живеещи там, ни разказват, че по улиците движението е намаляло. Хората са притеснени и спазват мерките. Уважават труда на здравните работници, служители на полицията, работниците в хранителни магазини и бензиностанции и фармацевтите в аптеките. Всичко друго е затворено. В парковете не се допускат хора. Следи се навън да няма възрастни да се разхождат. Разрешено е излизането за пазаруване или до аптека. Имат право да излизат стопаните на кучета, за да ги разходят, но близо до дома си, в рамките на не повече от 15 - 20 минути. Могат да излязат и тези, които трябва да посетят възрастни или болни, за да се грижат за тях, както и работещите. В хранителните магазини влизат по няколко човека с ръкавици, а останалите чакат отвън на разстояние един от друг. Дори на празниците улиците са пусти, хората са си по домовете. "Всяка вечер точно в 20:00 ч. се показваме по прозорци и тераси и аплодираме всички, които се грижат за нас - здравните работници, полицията, хлебарите, шофьорите и тези в магазините", разказват сънародниците ни в Испания.

БНБ обяви пакет от мерки за над 9 млрд. лева срещу пандемията

БНБ обяви, че в рамките на своя мандат, прилага пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. във връзка с пандемията от коронавирус. Мерките имат за...

Българи, живеещи в най-засегнатата в Европа държава - Италия - разказаха, че всички хора спазват забраните заради глобите, които могат да им бъдат наложени, и никой не излиза по каквато и да е причина от дома си.

29-годишният Христо Илчев вече повече от 5 години е във Вашингтон, Окръг Колумбия, САЩ. Работел е в ресторант и заведение за доставка на храни, които обаче са затворили и сега той, както и много други хора, си стои вкъщи. Христо казва, че определено там се наблюдава спад в броя на хората по улиците и трафикът не е толкова засилен, както обикновено. Ето какво сподели той: "Забранени са всички събития. Правителството не работи, а хората си стоят у дома (забелязвам го, защото в моя район голяма част от хората работят за правителството). Всичко това афектира малкия бизнес и всички по веригата. Голяма част от ресторантите в района официално затвориха обектите си за неопределно време. Американците имат опит с подобни ситуации заради честите урагани и други подобни бедствия и голяма част от тях приемат ситуацията доста сериозно.

Младите не обръщат особено внимание засега, но да не забравяме, че тук вирусът не е настъпил чак толкова сериозно, колкото в Европа. Животът тече според ситуацията. Някои от хората, които имат възможност, работят от вкъщи. Който не може почива или прави нещо друго. Доста от колежите предлагат онлайн курсове. Така, че относно образованието, не мисля, че ще има голям проблем поне за студентите. По отношение на презапасяването с продукти - да има наплив, но опашки няма засега. Основните стоки обаче свършват бързо. Хубавото е, че има много вериги и големи магазини. Голяма част от тях работят до късно или денонощно и постоянно презареждат стока. Засега няма криза за храна и не мисля, че е чак такъв проблем тук.

Доста от ресторантите не затвориха и сега от част от менюто си предлагат доставка за вкъщи. Това, което ми прави впечатление е, че отвориха обществени кухни в близост до училища. Тези социални трапезарии работят само на обяд и са предназначени само за ученици, възрастни и хора в нужда. Дават им се и основни продукти. Аз, като цяло, следя ситуацията с коронавируса повече в България, отколкото тук. За нас няма проблеми. Ние сме млади и вкъщи има какво да правим, но близките ни в България са по-важни".

"Взгляд": Глобализацията няма да преживее пандемията

Светът ще бъде различен след коронавируса – това не е алармизъм, нито хистерия. Не толкова самата пандемия, колкото реакцията на ...

Елица Олегова ни разказа за Холандия. Тя работи и живее там отдавна. Ето какво ни сподели Елица: "В петък към края на деня магазините бяха почти празни. Впечатление прави, че плодове, зеленчуци и алкохол си имаше в маркетите. Но масово се купуваше, паста, ориз, олио (тук рядко някой го ползва), чипс. Някои хора се презапасяват доста сериозно. Затворени са вече кафенета, заради което настроението ще падне рязко. Затварят се училищата, ресторанти, заведения. Апелира се да се стои вкъщи и да се избягва контакт с хора, особено ако са много на едно място. Партитата също са забранени. Но предполагам и тук някои си взимат биричка и чипс и се събират да гледат филм, например. На когото позицията позволява, работи от вкъщи. По магазините се апелира към плащане с карта, вместо кеш. Доставките на храна за вкъщи работят, но само чрез онлайн плащане. Например, оставят ти птицата до вратата, звънят и си тръгват. Ти излизаш и я взимаш. Целта е да няма контакт.

Холандците не се бунтуват, но едва ли всеки спазва препоръките на 100%. Спекула в цените аз лично не съм усетила при пазаруване. Може би, единствено с маските - намерихме в полски магазин на 2 евро за брой. Успях да си купя няколко, ако се наложи в някакъв момент да отида на място с повече хора. Аз лично се ограничавам с контактите, които не са ми спешни или належащи. Виждам се с трима - четирима приятели, като спазвам дистанция и хигиена. Но неизбежно, поне 60% от населението ще заболее от вируса. Така че, дори да се барикадираш вкъщи пак има вероятност - чрез писмо в кутията и куп други неща. Не се вманиачаваме, но гледаме да се ограничаваме доколкото му е възможно на всеки".

Златимира Георгиева е омъжена в Германия. Тя живее там над 5 години, тъй като и образованието си е провела в германската държава. Майка е на момченце. Тя разказа, че в Германия заради разпространението на коронавирус се ограничават контактите между хората. Досега бяха забранени единствено събитията с над 1 000 души и всички обекти работеха. Ето какво сподели Златимира: "В училищата няма да се пишат отсъствия и ходенето е пожелание. Много се подценява ситуацията, според мен. Хората излизат, пътуват. По-трезво мислещите си остават вкъщи и се опитват да се предпазят. Масово се изкупуват тоалетна хартия, макарони, консерви и ориз. Самосъздава се паника, а в същото време навън е пълно с хора, а децата са по парковете и площадките за игра.

Денят ни протича нормално. Няма място за паника, но сме отговорни и сами си взимаме мерки за предпазване. Избягваме струпвания на хора, градски транспорт, мием си ръцете с антибактериален сапун, използваме дезинфектанти. Избягваме яденето навън и поръчването на храна. Все пак сме с малко дете и свежата и домашно приготвена храна е за предпочитане. А иначе, заразените биват изолирани. Има подадени спешни телефонни номера за връзка. При подобни на коронавирус симптоми може само по телефона да се обадиш на личния лекар и да получиш болничен, както и оказания за това, каква е процедурата. Въведен е строг контрол по границите. Който няма наистина основателна причина за пътуването си, няма да бъде пропуснат да премине, като немските граждани, имат правото да се завърнат в родината си.

Организиран е и транспорт с автобуси до летищата. В градските автобусни линии, по принцип, можеше да си купиш билет от шофьора, но сега вече не е така. Иначе тук може да си пазаруваш онлайн. Носят ти продуктите до адрес. А ние, заедно със семейството ми, ще си останем вкъщи и ще си мием ръцете редовно, защото така пазим себе си и близките си".

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално