Разликата в заплащането между жените и мъжете в България отново намалява

3491
Разликата в заплащането между жените и мъжете в България отново намалява
Снимка: Thinkstock/Guliver

За четвърта поредна година се наблюдава намаляване в разликата на заплащането между жени и мъже в България. Това сочат данните на Евростат, според които тази разлика през 2018 г. е паднала до 13,5 процента.

За сравнение, през 2015 г. тя е била 15,4 на сто, като средната стойност за държавите в Европейския съюз е 15,7 на сто.

В доклада на Евростат се посочва още, че през 2019 г. безработните лица на възраст над 15 години са 142 хил., от които 82 300 са мъже, а 60 500 са жени. Броят на безработните жени е спаднал със 17,6 на сто в сравнение с 2018 г.

Акцентът на доклада е в запазването на равноправието между мъже и жени на работното място, но също така отчита дейността на Националния съвет по равнопоставеността на мъжете и жените, който е към Министерски съвет.

В България разликата между заплатите на мъжете и жените е по-малка от тази в ЕС

Разликата в заплащането на жените и мъжете в България намалява за трета поредна година - от 15,4% през 2015 година до 13,6% през 2017 г...

Това е орган за осъществяване на консултации и ако се налага регулации и спомага за структурирането на гражданското общество.

Като основен приоритет се запазва борбата срещу стереотипите за половете, но и справяне с домашното насилие и насилието, базирано на пола.

В световен мащаб разликата в заплащането между половете е в рамките на 40%. С други думи една жена изкарва едва 60 цента на всяко евро, спечелено от мъж. Често влиянието на тази разлика върху пенсиите и пенсионните обезщетения се пренебрегва.

Международната асоциация по социално осигуряване (МАСО) разглежда въпроса в свой анализ.

Съществуват три вида междуполови разлики:

Повишаването на заетостта на жените е сред приоритетите в Плана за насърчаване на равнопоставеността на половете

Правителството прие Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2018 г. Документът включва ...

• Разлика в средномесечния размер на получаваната пенсия;

• Разлика в средномесечния индивидуален икономически стандарт на живот;

• Разлика в общия размер на полученото пенсионно финансиране през целия живот.

По отношение на третия показател анализът показва, че разликата между половете е намалена или дори е в обратната посока. Въпреки че жените обикновено получават по-ниски пенсии всеки месец, поради по-голямата им продължителност на живота, те (в най-общия случай) ще продължат да получават тези плащания за по-дълъг период. В Русия, например, жените имат с 32% по-висока продължителност на живота от мъжете. Това означава, че през целия си живот жените там ще получат от пенсионната система с 22% до 25% повече от мъжете.

Въпреки това пенсиите трябва да осигурят възможност на възрастните хора да посрещнат своите всекидневни нужди за живот, а не е важно това колко общо получават. Оказва се, че в много държави жените получават средно месечно по-ниски пенсии от мъжете. И не е само това. Тъй като те живеят по-дълго от мъжете, е много по-вероятно да попаднат в ситуация, в която се налага да живеят сами. Доказано е, че загубата на партньор намалява значително икономическия стандарт на живот на преживелия съпруг/съпруга. Двама души, които живеят заедно, естествено имат по-висок икономически стандарт на живот от един човек, който живее с половината от доходите на двойката. При наличието на по-нисък месечен доход и по-високи месечни разходи разликата между половете означава, че жените се сблъскват с много по-трудно финансово положение след пенсионирането си.

НС прие законопроекта за равенството между мъжете и жените

НС гарантира равнопоставеност между жените и мъжете с приемането на нов законопроект. „За“ законопроекта за равнопоставен...

Има няколко начина за решаване на този проблем:

• Въвеждане на мерки за изравняване на разликата между половете в рамките на тези пенсионни схеми, които се основават на доходите;

• Предоставяне на обезщетения на преживелите лица (в България преди години благодарение на активната борба на вестник „Трета възраст“ беше извоювано заплащането на вдовишки добавки – бел. ред.);

• Индексиране на пенсионните плащания в съответствие с растеж на средната работна заплата.

Основната причина за разликата между половете е, че жените имат по-ниски доходи през целия си живот. Жените имат и по-малък дял при участието в работната сила. Една от причините е фактът, че остават много дълго времето извън работната сила поради гледане на различни членове на семейството. Освен това жените работят много по-малко часове и много по-често като служители на непълно работно време, отчита асоциацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com