Рекордьор на Гинес ще пилотира водещия "Спартан" на празника на армията утре

3695
Рекордьор на Гинес ще пилотира водещия "Спартан" на празника на армията утре
Снимка: БГНЕС

Всички типове самолети и вертолети, с които разполагат българските военно-въздушни сили ще участват в утрешния парад по повод празника на Българската армия. В небето над София, освен изтребителите, жителите и гостите на столицата ще видят още щурмовата и транспортната летателна техника. Най-опитните ни въздушни асове днес репетираха два пъти, за да уточнят буквално всяка секунда от полетите.

Рекордьор на "Гинес" за най-много излитания и кацания за час, цели 40 и пилот от българските Военновъздушни сили. Това е капитан Николай Калайджиев, който ще пилотира водещия "Спартан" по време на парада утре. "По-специфичното на полета е, че летим в двойка "Спартан"-и, един до друг. Като аз съм във водещия самолет. Трябва строго да се спазва, скоростта, за да може водения самолет да държи много близка дистанция до нас и да може двата самолета да минат в точната минута, точната секунда на точното място", казва кап. Николай Калайджиев, старши пилот в 16-та авиобаза.

Самолет „Спартан“ успешно транспортира медици при възникнала донорска ситуация

Военнотранспортен самолет „Спартан“ с екипаж от 16-а авиационна база осигури въздушен транспорт при създадена донорска ситу...

Преди "Спартан"-ите, обаче над парада ще прелетят транспортните Л-410, известни с това, че могат да изпълняват мисии при екстремни условия от -50 до +50 градуса, както и да кацат дори на къси и неасфалтирани писти. "Особеността е малката височина над града. Има високи сгради над София, има и птици. Двойката също е предизвикателство, трябва да спазваме малка дистанция един до друг и времената, които трябва да спазваме, гледаме да има не повече от 5 секунди отклонение от точката, която ни е зададена", казва пред БНТ ст. л-т Стилиян Гаврилов, пилот в 16-та авиобаза.

За старши лейтенант Гаврилов това ще първият полет над парад. Казва, че емоцията и вълнението нямат място след качването в самолета: "Докато сме горе тези чувства гледаме да ги изключим. Гледаме да бъдем професионалисти, за да бъдем безопасни. Все пак отдолу са съгражданите ни, няма как да си позволим да бъдем развълнувани." "Зрителите ще имат възможност да видят абсолютно всичката техника, която е на въоръжение във ВВС, както и от сухопътни войски", каза още кап. Николай Калайджиев.

И двамата казват, че тази професия е осъществената им детска мечта. И двамата продължават да мечтаят и да сбъдват мечтите си - всеки ден. За кап. Калайджиев следващата е след месец - два да постави нов световен рекорд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com