Ресторантьори ще съдят клиента, платил близо 500 лв. за три пържоли

13001
Ресторантьори ще съдят клиента, платил близо 500 лв. за три пържоли
Снимка: Стоп кадър

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че ще потърсят отговорност по съдебен път от клиента, който преди дни се оплака, че е трябвало да заплати 490 лв. за три пържоли в ресторант във Варна. В свое съобщение до медиите двете организации заявяват, че мъжът се е питал да урони престижа на ресторанта, търсейки слава. И добавят, че занапред за всеки подобен случай са решени да се обръщат към съда. 

"По съдебен път ще бъде потърсена отговорност от клиента, опитал се да навреди на конкретния ресторант, с цел да получи своята минутка слава. По съдебен път ще бъде потърсена отговорност и за всеки един подобен случай в бъдеще", гласи точният цитат.

ОЩЕ: КЗП видя проблем в ресторанта с трите пържоли за 500 лева 

Междувременно както по-рано писахме от Комисията за защита на потребителите обявиха, че извършват проверка във въпросния ресторант и са открили няколко нарушения. Според комисията ценоразпис за 100 г., какъвто е случая с пържолите, е допустим само за много скъпи екзотични риби и други, които клиентът има възможност да види на живо и които представляват индивидуална оферта към потребителя. "Цената трябва да бъде обявена за точен грамаж", казаха оттам. 

ОЩЕ: "Цяла крава ли изядохме?": Семейство плати 500 лв. за три пържоли във Варна (ВИДЕО) 

От двете браншови организации обаче настояват да се прекрати започналата проверка, като казват: "КЗП не може да бъде репресивен орган и да взима еднолични решения, основаващи се на непрофесионално мнение по специфични теми, каквато е технологията, свързана с предлагането на висококачествени храни в ресторантите!!! Неслучайно по темата взеха отношение едни от най-добрите Шеф готвачи в България. Интересно е, колко от тях поканихте за мнение? Недопустимо е държавна институция да упражнява груба намеса в бизнес практиките, без да има ни най-малка представа от тънкостите в занаята. Може би тук е мястото да споменем, че само във въпросния ресторант, срещу когото в момента тече проверка, за последните 20 дни има продадени над 30 кг. висококачествени и скъпи стекове. И представете си, няма нито едно оплакване!!! Напротив - клиентите са доволни и резервират отново!".

Има и обяснение на тънкости за бизнеса и защо някои видове храни в менютата на ресторантите се предлагат на тегло от 100 гр.: "Висококачествените стекове /както вече стана ясно не говорим за обикновени пържоли/ и някои риби и морски деликатеси, пристигат от доставчиците в различни калибровки по грамаж и размер. Няма скъпи омари, риби и предварително нарязани стекове, които да тежат абсолютно еднакво, за да може да се изчисли тяхната крайна цена към клиента. Предлагането на тези артикули по 100 гр. в менютата е именно в защита на потребителя, а тази практика не е иновация на българския предприемач. Тя съществува във всички ресторанти в Европа и по света, където качеството на предлаганата храна, е издигнато на пиедестал. Със силната надежда, че ни разбирате, обобщаваме - стековете могат да бъдат предварително нарязани на различни грамажи - 200, 300, 400, или повече, което не позволява сформирането на крайна цена за клиента. Ако трябва да бъде изпълнено това условие, то трябва да изберем един от двата варианта - да премахнем подобен тип скъпа храна от менютата си, или да изчислим среден грамаж и да го заложим в менютата на съответната крайна цена. Звучи абсурдно, но по всичко личи, че КЗП е тръгнало точно в тази посока. А ние няма да хвърляме омари, тежащи повече или по-малко от обявените в менюто.

Индивидуалните предпочитания на всеки клиент при поръчка на месо в ресторант, позволяват на готвачите да удовлетворят неговия вкус по отношение на изпичането на месото. Съществуват пет степени на изпичане - Rare, Medium Rare, Medium, Medium Welldone и Well-done. Технологията на изпичане трябва да бъде съобразена с всеки един стек, индивидуално. Колкото по-препечено искаме да бъде то, толкова по-дебела трябва да бъде отрязана пържолата/стека. А това е така, защото при по-дългата термична обработка, се губи и по-голямо количество от живото месо. За да бъде крайният резултат удовлетворяващ клиента, е нужно майсторство и умения, които се учат с години. А това е и още една причина, която не позволява задаването на крайна цена. Именно желанието на клиента! Но дотук с безплатните уроци".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com