Рибари и природозащитници на протест срещу узаконяването на ВЕЦ-овете (СНИМКИ)

5274
Рибари и природозащитници на протест срещу узаконяването на ВЕЦ-овете  (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

"Днес сме тук, за да призовем народните представители да отхвърлят поправка в Закона за водите, която се е промъкнала през Закона за ядрената енергетика. Тя заплашва българските реки.

Това ще позволи на ВЕЦ-овете, които са изградени в нарушение в реки, които са част от Натура 2000 да продължат да функционират " заяви природозащитникът Катерина Раковски по време на протест срещу законови изменения, касаещи отпадане на регулации за водноелектрически централи.

Той добави още, че малките ВЕЦ-ове имат малък принос в енергийния микс на страната, но същевременно нанасят огромни вреди на природата.

Протестът е организиран от Сдружение на риболовците "Балканка" и природозащитната коалиция "За да остане природа в България" и се провежда пред парламента.

За да защити нов спорен законопроект, Валери Симеонов атакува и МОСВ

Не съм човек, който търси да скача от един проблем на друг, върша си работата както я разбирам като политик. Така лидерът на НФСБ, бивш...

Законовите промени, внесени, между първо и второ гласуване на Закона за Изменение и Допълнение /ЗИД/ на Закона за безопасно използване на ядената енергия, дават възможност да се промени и Закона за водите. Поправките са предложени от Валери Симеонов и група депутати от "Обединени патриоти", предаде БГНЕС.

В същото време екоминистерството е излязло с отрицателна позиция по тази поправка, чрез която Симеонов се опитва да легализира незаконните ВЕЦ-ове.

Димитър Василев от с. Влахи посочва, че водноелектрическите централи по р. Влахинска са унищожили реката и са довели до измирането на рибите.

"2005 г. откриха първите ВЕЦ-ове и оттогава, независимо от забраната за строеж, построиха още. Поне един от тях не се построи. Първоначално те не трябваше да работят през лятото, но и това се промени. Миналото лято те не работеха през лятото, не за друго, а защото нямаше вода", разкри той.

Новата битка на Валери Симеонов - повече вода за десетки ВЕЦ-ове, но на каква цена?

Бившият вицепремиер Валери Симеонов поде поредната си, но този път далеч не шумна борба след тази срещу частните лотарийни игри. Далеч ...

На въпрос на БГНЕС чия собственост са те, Василев каза, че един от тях е на хора, приближени до властта.

"За два от четирите ВЕЦ-а се говори, че са на свързани лица с Доган. За следващия се твърди, че е на човек от Благоевград", посочва той.

Димитър Куманов от "Балканка" каза, че вече няма къде да ловят риба, защото голяма част от реките са сухи като барут, а ако се приеме тази поправка останалите реки ще влязат в тръби.

Валентин Николов: Малките ВЕЦ-ове в защитени територии трябва да имат право на водоползване

Валентин Николов е народен представител от ГЕРБ, председател на Комисията по енергетика. На днешното й заседание са били приети промени...

"Предстои наказателна процедура срещу България за нарушаване на рамковата директива за водите. От МОСВ са се надявали, че това ще ни се размине е точно това, че са декларирали пред главна дирекция" Околна среда" на ЕК, че няма да строи по този начин", коментира той и уточнява, че с днешните действия депутатите противоречат на заявената от ведомството позиция.

Куманов каза, че ако промяната бъде приета ще сигнализират въпросната дирекция в ЕК, че МОСВ ги е излъгало.

По думите му тази поправка обслужва хидроенергийната мафия.

"Не става въпрос на 43 ВЕЦ - а. Разрешителни за водовземане по Закона за водите към август 2010 г. са имали стотици. След тази забрана са построени тези 43. В момента има "висящи" разрешителни за водовземане, към онази дата, повече от 200 в защитени зони, които изобщо не са започнали да се строят и сега това е целта", обяснява Куманов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com