Ромите в Гърмен: Щом държавата иска война, ще я има

11646
Ромите в Гърмен: Щом държавата иска война, ще я има
Снимка: БГНЕС

"Щом не спазва законите, държавата иска война и ще я има много скоро", казаха жителите от Гърмен по време на втория протест, организиран от гетото "Кремиковци" над село Марчево, предаде БГНЕС.

Днес ромите от махалата за втори път след 11 септември организираха протест, с който искат да им се узаконят незаконните постройки, 11 от които бяха съборени.

Вторият ден на ромския протест започна в 18 часа с изпълнение на патриотични песни и националния химн. Ромите отново носеха над 20 трибагреника и тръгнаха към квартал Заграде, където на 23 май вечерта стана сбиването между българи и роми. Полиция и жандаремерия обаче ги спря на кръстовището между селата Марчево, Ковачевица и Гърмен.

Ромите носеха плакати с надписи: "Искаме да си озаконим къщите", "Искаме да сме законни", "Ние сме българи".

Към 18.30 часа ромите блокираха кръстовището, първоначално пропускаха леки и товарни автомобили, след което го затвориха окончателно, пропускайки само един самосвал и един натоварен с трупи камион.

Към 18.50 часа от към Заграде срещу ромския митинг започнаха да се събират жителите на Гърмен, които още на 24 май тази година започнаха серия от протести, продължили повече от два месеца и приключили на 18 юли с протест пред Министерски съвет.

Виждайки жителите на Гърмен само на 70-80 метра от себе си, възникна напрежение от ромския митинг, започнаха да дюдюкат срещу тях, но полицаите и жандармерията се намесиха и към 19.10 часа ромите се оттеглиха към махалата.

"Бъчварова, искаш война, ще я имаш! Бойко, ти също!", казаха събралите се от другата страна на ромския митинг хора от Гърмен. Сред тях се чуваха подвиквания: "Тук ще стане второ Косово".

"Опитахме се с хиляди мирни начини, но проблемът с незаконните ромски постройки не се решава и няма да се реши", казаха хората от Гърмен.

Те бяха категорични, че двата поредни ромски протеста са организират от Ахмед Башев, бившия кмет на Гърмен.

Ромчетата напълниха училището в Гърмен

Ромите в квартал „Кремиковци" в Гърмен изпълниха обещанието си да пуснат своите деца на училище. Първият учебен ден за малчуганит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com