Росен Костурков: Предложението за подкуп към шефа на БАБХ е за 6 милиона лева

5062
Росен Костурков: Предложението за подкуп към шефа на БАБХ е за 6 милиона лева
Снимка: БГНЕС

10 години една фирма, избрана по неясен начин от министъра на земеделието през 2012 година, е осъществявала три дейности, които са свързани със санитарния контрол на границите. Това съобщи в предаването „Лице в лице“ по БТВ Росен Костурков – депутат от „Продължаваме промяната“. По думите му, за да продължи да осъществява дейността си, фирмата е предложила два пъти подкуп на директора на БАБХ.

Първото предложение е за 100 000 лева, а новото е в размер на 6 милиона лева годишно. Самото предложение е отправено от бивш депутат, а ДАНС вече работи по случая, посочи Костурков. Самият шеф на БАБХ съобщи за bTV, че му е бил предложен подкуп в началото на годината.

Разследва се престъпна група за подкупи в община Варна, обяви Рашков

В началото на 2020 г. Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу длъжностно лице от администрацията на об...

Малко след като на „Капитан Андреево“ започва проверка на контрола над вноса на храни от Турция, мъж е направил предложение към наскоро назначения шеф на БАБХ. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов също е имал такова предложение.

„Трудно успяваме да извадим тази фирма от тези помещения, не иска за напусне. Те твърдят, че имат редовен договор. Сега с помощта на областния управител на Хасково ще пристъпим към принудително изваждане“, обяви още Костурков. Той посочи, че тази фирма е осъществявала обработка на документите или представителство на товара, разтоварване на камионите, взимането на фитосанитарните и здравните проби, обработката на пробите и съответно натоварване и запечатване на ново на камиона и пускането им да пътуват във вътрешността на Европейския съюз.

„Това, което заварихме там беше доста притеснително, защото на практика една частна фирма разпечатва камион, който влиза от трета страна и тя отговаря за всичко, което има в този камион, включително и за санитарния контрол. В зоните, където се случва това, няма нито една камера“, каза още депутатът. „Няколко стотин камиона на ден влизат от Турция на територията на Европейския съюз, разпечатват се и се разтоварват в помещения, където няма камери, няма друг контрол. Какво има в този камион при разтоварването и какво няма никой не може да каже, но съмненията за контрабанда не само на плодове и зеленчуци са наистина основателни“, заяви Росен Костурков. „Защото 6 милиона да предложиш подкуп срещу 10 милиона печалба, за 4 милиона такива рискове не се поемат“, коментира още той. Откакто тръгнахме да ровим в тази история и да прекратяваме договора, атаките към „Продължаваме промяната“ и към правителството станаха много сериозни, посочи Росен Костурков.

В момента държавата е поела функциите на разтоварването на камионите и взимането и обработването на пробите. Единствената операция, която прави тази фирма, е обработката на документите като оператор, обясни депутатът. По думите му тази фирма саботира работата и забавя документите. „Това, което ще се случи от тук нататък е държавата в лицето на БАБХ да си поеме разтоварването на камионите, контрола на взимането на проби и обработката на митническите документи“, заяви Росен Костурков.

Двама пътни полицаи арестувани с подкуп в София

Двама пътни полицаи са задържани с подкуп в София, съобщават от МВР. Криминалистите получили анонимен сигнал и веднага се задействали....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com