Румен Радев: И в триумф, и в крушения почитта към Левски остана свята

1268
Румен Радев: И в триумф, и в крушения почитта към Левски остана свята
Снимка: Getty Images

За век и половина България преживя възход, терор, триумфи и крушения, но почитта към Левски остана свята. Чистата и свята република е далеч, но ръката на българите се протяга. Бяхме достойни, подавайки ръка на пострадалите в Турция и Сирия. Това каза президентът Румен Радев пред Паметника на Васил Левски в София. Днес България отбелязва 150 години от гибелта на Апостола. 

Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето според великите думи на Левски. Само с разум и солидарност може да преведем страната ни през пожара на войната и кризите, да спасим от тези, които търгуват с достойнствата на страната ни. Само сплотени под трибагреника може да съхраним България, която Дяконът ни завеща. Поклон пред паметта на Апостола.  Да живее България, каза президентът.

Радев: Народът ни има нужда от своя Апостол и днес, а не само в робските години

В пантеона на българската свобода има записани много имена, но в народната памет Васил Левски е несравним. Народът ни имаше нужда от св...

"Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостолът на българската свобода беше обесен. Почитта към Левски остана свята. Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява", каза още президентът. По думите на Радев само с разум можем да поведем страната си през изпитанията, пред които са изправени и България, и светът. "Само сплотени под трибагреника можем да възкресим България", заяви държавният глава.

Държавният глава цитира Дякона, че с неговата кончина не свършва пътят, който трябва да извървим. "И ние вървим, падаме и ставаме, търсим посоката, но не бива да губим кураж", отбеляза той. "Ние бяхме достойни за кредото на Апостола", добави Радев по повод помощта, която страната ни оказа Турция и Сирия, допълвайки, че "стихиите на днешното време са опустошителни, те нас обръщат, но ние имаме силите да ги надмогнем".

Той посочи, че хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето според великите думи на Левски, правят го смирено ден след ден. Само с разум и солидарност можем да спасим България от онези, които търгуват с интересите и достойнството на страната ни, каза още президентът. „Против нашите дружни усилия не може да противостои и най-силната стихии. Вярвал го е в робски години, то е вярно и днес. Поклон пред паметта на Апостола! Да живее България“, заключи държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Обезвредиха мина в Черно море

Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

След абитуриентски бал: 14-годишен е с алкохолно натравяне

Външни експерти ще наблюдават отвътре обществените поръчки. Ето кои са те

Кметът Васил Терзиев се включи в засаждането на „Гората на Kaufland“

200 000 яйца са били спрени от продажба по Великден, има и затворени обекти

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

"Вълкът на Върбовка": С помощта на държавата Гайтански строи огромен инсинератор за боклуци (ВИДЕО)

Жълт код за интензивни валежи в Югозападна България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com