С ДНК анализ ще разберат дали в Мелник е разкрит гробът на деспот Алексий Слав

25319
С ДНК анализ ще разберат дали в Мелник е разкрит гробът на деспот Алексий Слав

ДНК анализ ще потвърди или отхвърли предположението, че в Мелник е разкрит гробът на деспот Алексий Слав, край църквата „Света Троица”.

Това каза археологът проф. д-р Виолета Нешева, ръководител на екипа, който проучва църквата „Света Троица” в Мелник край манастира „Света Богородица Пантанаса”, предаде Фокус.

По думите й при проучванията екипът й е разкрил четири погребения край църквата, които се отнасят към първия й период, когато е изградена, в началото на ХІІІ век. Според документи в Мелник деспот Слав е построил два манастира, единият е „Света Богородица Спилеотиса” или „Света Богородица от пещерата”, другият – „Света Богородица Пантанаса”, а църквата „Света Троица” вероятно е костница или гробнична църква на манастира „Света Богородица Пантанаса”.

„Погребенията са от времето на построяването на църквата и са свързани с първия период на църквата, която е съществувала до ХХ век. Той не е с доспехи, каквито би било редно да има, ако Слав е бил погребан като владетел. По-скоро допускаме, че може да е бил погребан като монах. Голяма част от владетелите в средновековието се замонашват и живеят в края на дните си в построените от самите тях манастири. Погребението не съдържа други знаци; има една малка паничка – сграфитокерамика, която датира от началото на ХІІІ век. Няма никакви други данни и - на нас ни дойде на ум, че може да направим един ДНК анализ, и да ги сравним с костния материал на Калоян, който вече е препогребан в Търново, в църквата „Свети 40 мъченици”. Този Калоян, независимо дали е царят на България, или е неговият родственик – ктиторът на Боянската църква, той е от рода на Асеневци. Слав също е от рода на Асеневци. Би следвало, ако гробът, който разкрихме, е на деспот Слав, при един ДНК анализ да се потвърди или – да се отхвърли нашата хипотеза”, каза проф. д-р Виолета Нешева.

Проф. д-р Виолета Нешева е главен научен ръководител на археологическия екип, който проучва Мелник в продължение на повече от четири десетилетия. Тя проучва Мелник и региона от 1971 година и е един от водещите специалисти в средновековната археология и история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com