С промени в НК всеки втори ще стане престъпник, алармират адвокати

6691
С промени в НК всеки втори ще стане престъпник, алармират адвокати
Снимка: БГНЕС

Предлаганите от правителството промени в Наказателния кодекс могат да доведат до произвол, да криминализират граждански отношения и на практика да превърнат всеки, който дължи нещо по договор, в престъпник. Това е записано в становище на Висшия адвокатски съвет по повод законовите промени, предлагани от правосъдното министерство.

От ведомството на Цецка Цачева твърдят, че целта на текстовете е да се засили борбата с корупцията в частния сектор, като се криминализира търговията с влияние, да се прецизират текстовете за длъжностно престъпление, както и да се разшири понятието за това кой е длъжностно лице и може да отговаря за подобни престъпления. Въвежда се е и норма, според която се налага наказание на всеки, който не изпълни задължение или превиши права и от това произтекат вредни последици за другиго, за фирма или за търговско обединение.

Адвокат: Законова промяна за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие

Промяна в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие, сега текстът е перфектен. Това обяви адвокат Хари Ха...

Досега промените срещат сериозен отпор. Новите текстове бяха силно критикувани от шефа на Катедрата по наказателноправни науки в СУ проф. Пламен Панайотов. Той предупреди, че ако те се приемат, всеки длъжник по договор може да стигне до затвора. Отрицателно се изказаха и от Върховния касационен съд, припомня в. "Сега".

Сходно е и мнението на адвокатския съвет. "Ако нормата бъде приета, то всяко забавено плащане по търговска сделка, което е причинило вреда на контрагента (например защото той не може да изпълни свое парично задължение към трето лице и дължи лихви и неустойки), ще представлява престъпление. Според данните за нивата на фирмената задлъжнялост всеки втори български гражданин ще бъде обект на наказателно преследване", пише в становището им.

Друга критика е по повод отпадането на сега съществуващата специална цел при длъжностно престъпление. В момента, за да има престъпление, законът изисква длъжностното лице да е обогатило себе си или другиго с извършеното. Според промените обаче това отпада. Така според адвокатите се разширява неимоверно обхватът на нормата и под ударите на длъжностно престъпление могат да попаднат редица други, по-леки нарушения. Новата редакция на закона "не позволява разграничаването на престъпно действие или бездействие от административно или дисциплинарно нарушение на служебни задължения, вкл. нарушения на трудовата дисциплина. На практика всяко неизпълнение или нарушение на служебни задължения (вкл. неизпълнение на поставени задачи) може да доведе до немаловажни вредни последици оттам и до наказателна отговорност", отбелязват от адвокатския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество