С видеокамери борят престъпността по селата край Пловдив

12629
С видеокамери борят престъпността по селата край Пловдив

Община "Марица" се състои от 19 села, в седем от тях вече има камери за видеонаблюдение, поставени на ключови кръстовища и улици и резултатът се появява веднага, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. Два дни след поставянето на камера, записът помага да се установи шофьор на автомобил, причинил пътнотранспортно произшествие и избягал. Друга камера пък изобличава крадец от заведение за обществено хранене. До края на годината на територията на общината ще бъдат поставени още 44 видеокамери и очакваният ефект е да се намали конвенционалната битова престъпност. Това стана ясно от представянето на проекта за видеонаблюдение на община Марица пред министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, който ще се запознае и със системите за видеонаблюдение в Пловдив и община Родопи.

Камерите, използвани от община Марица са с ниска резолюция и пазят записа минимум до 10 дни. Това, обаче, се оказва съвсем достатъчно да се разпознаят и лица, и марки и номера на коли, когато се налага. Според министър Вучков, който ще открие подобна система тези дни и в Червен бряг, това е начинът да се гарантира сигурността на хората в малките населени места. Тук таме из страната има системи за видеонаблюдение, но като цяло става дума за местни инициативи и липса на единен подход. Очаква се до една година да се създаде този подход, който ще даде яснота за взаимодействието на местните власти с МВР. Проектът за видеонаблюдение на община Марица струва 30 000 лева и е платен от общинския бюджет, същата сума ще се залага и в следващите години, за да се гарантира устойчивост. Във финансирането на цялостния проект за страната се очаква активно участие от местните власти.

Доброволци построиха храм в ловешко село

В ловешкото село Гостиня вече има църква. Храмът е изграден само за една година и то с дарения и доброволен труд.Храмът "Света Великом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com