Сачева: Не бързайте с апокалиптичните прогнози, правителството реагира адекватно

2276
Сачева: Не бързайте с апокалиптичните прогнози, правителството реагира адекватно
Снимка: БГНЕС

Регионалният подход при борбата с коронавируса е изключително важен. Това стана ясно от думите на социалният министър Деница Сачева пред btv. Тя увери, че правителството не готви пълно затваряне на национално ниво на този етап, но кабинетът е готов на всякакви мерки. Ситуацията се следи: "На този етап няма решение за затваряне, но сме готови да вземем всякакви решения според епидемичната обстановка", коментира тя.

Сачева призова да не се бърза с апокалиптичните прогнози. По думите й правителството знае, че ще бъде трудно, но няма негативни прогнози.

Родители, COVID-19 и държавата:

"До момента има подаде над 100 молби за помощи от родители на деца, чийто училища са под карантина. Ще има среща с образователния и здравния министър, и ако трябва ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора. 73 млн. лева в бюджета за следващата година са отделени за целева помощ за родители", посочи министърът.

Другото, което обмисляме, е да вдигнем подохдните критерии, така че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи и да има за колкото се може повече деца, обясни Деница Сачева.

Становището на Министерството на труда и социалната политика винаги е било за универсални детски надбавки, отбеляза тя.

Коронавирус реалност: Управител на частна болница я дава цялата, държавата говори за големи буфери

400 легла за тежкоболни от COVID-19 предлага управителят на частната болница "Света София" д-р Христо Мазнейков. Това са де факто всичк...

В помощ на бизнеса:

Социалният министър каза, че 40 милиона лева ще бъдат заделени за помощ на бизнеси, които са засегнати от ограничителните мерки. "Със социалните партньори миналата седмица коментирахме това. Приблизително 40 млн. лева ще отделим за бизнеси, които биха били засегнати от заповеди както на здравния министър, така и на кметове и областни управители – заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще имаме възможност да финансираме 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", посочи Деница Сачева.

Относно помощта за целия бизнес, социалният министър каза, че е трудно да се направят генерални изводи дали бизнесите са се изсветлили.

Тя посочи, че почти 1 милиард лв. вече са изплатени по 60/40 към бизнеса.

Бюджет 2021г.

Заради коронавируса: Засилено търсене на медикаменти, хора си разменят рецепти в интернет

Рецепти за домашно лечение на COVID-19 напълниха социалните мрежи, показа проверка на "Монитор“. След сериозния бум на заболели о...

"Той е след изборен, след изборите от 2017 г., тогава поехме ангажимент за увеличение на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лв., за 300 лв. минимална пенсия – просто изпълняваме това, което сме обещали", отбеляза Сачева.

"Бюджетът трябва да се гледа в комбинация заедно с оперативните програми. 30 млн. лв. са за мярката 60/40, другите са - за подкрепа ликвидността на компанииите и др.", посочи Сачева и категорично заяви, че той не е разоряващ.

"На този етап ние само се въртим в един кръг защо давате пари, защо до март и защо не. Този диалог показва по-скоро управленска несъстоятелност на хората, които искат да ни заменят. Независимо, че този бюджет като щедър, не може да отречете, че това е бюджетът с изключително малък дефицит", коментира още тя.

"Ако бягахме от отговорност, щяхме да сме подали оставка. В момента има нужда от действащ парламент, от приемане на актуализация на бюджета и бюджет за следващата година", обясни министърът на труда и социалната политика.

"Ние сме изключително отговорни и не искаме да затрудняваме с наши сметки следващото правителство", призна още Деница Сачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com