"Само една фирма печели, правилата са нагласени": Така ли МВР поръчва алкохолни и наркотестове?

6657
"Само една фирма печели, правилата са нагласени": Така ли МВР поръчва алкохолни и наркотестове?
Снимка: БГНЕС

В стъклена стена се удрят участници в обществени поръчки на МВР за доставка на алкохолни и наркотестове, мундщуци, анализатори за алкохол в дъха, тест-касети за дрегери, следгаранционно обслужване и други.

Привидно, процедурите изглеждат прозрачни, но когато опиташ да влезеш през тях, се оказва, че има непреодолими пречки за всеки с изключение на един. И е така от години, споделят неуспели участници в поръчките.

Монопол

Внимателен преглед на последните 20 поръчки сочи неизбежен положителен резултат за фирмата „Дрегер Сейфти България“, вляла се през януари миналата година в „Дрегер България“ ЕООД – еднолична собственост на немската „Дрегер Медикал Интернешънъл“.

Още: МВР дава 1,5 млн. за още дрегери за наркотици

Който и да се появи като конкурент, бива елиминиран от МВР още в зародиш. На практика - изобщо не се стига до отваряне на ценовите оферти на конкурентите. Те, от своя страна, казват, че от „Дрегер България“ гонят своя търговски интерес и проблемът не е в тях, а във ведомството, което поставя условията така, че само един да отговаря на тях.

И тъй като материята е сложна, ще се опитаме да я представим на разбираем език.

Става въпрос за поръчки в порядъка на общо над 13,6 млн. лв. без ДДС. В болшинството процедури „Дрегер Сейфти България“, а сега „Дрегер България“, е сама на пистата. И това се превръща в правило. Затова ще разгледаме изключенията.

Любопитен случай

През юни миналата година е обявена поръчка за доставка на 3 666 000 броя мундщуци с възвратен клапан за даване на проба, който е неделима част от пробовземателната система на анализатора за алкохол в издишания въздух „Alcotest 7510“.

Подадени са три оферти. Освен неизменният печеливш, кандатстват фирмата „Керагон“ на Роберт Ахабабян и консорциум между испанска компания и нейния представител у нас „Електроникс Технолоджис Пластикс България“ с представител Сапата Карлос.

Ценовите оферти на двама от участниците не са отворени. Те са отстранени. „Дрегер България“ печели поръчката с оферта 2 199 600 лв. без ДДС.

„Керагон“ е отстранена, защото не е могла да докаже изпълнени доставки на мундщуци за 1,2 млн. лв. в последните 3 г., което е факт, защото те се изпълняват от другата фирма. Консорциумът обаче също е отстранен. Следва най-интересното: той не е представил документ, че изделията са с каталожни номера, съответстващи на одобрения тип средство за измерване и вписани в удостоверение за одобрен тип средство за измерване на анализатор за алкохол в издишания въздух тип „Alcotest 7510“, издадено от Български институт по метрология.

На запитване до Института по метрология, направено от комисията за избор на изпълнител, от там отговарят следното: „Анализатори за алкохол в дъха тип "Alkotest 7510", одобрени и вписани под номер 4812 в регистъра на одобрените за използване типове средства за измерване, се използват с мундщуци на фирмата производител Dräger Safety AG&CO. KgaA, Германия“.

А единствен представител на Dräger Safety AG&CO. KgaA, Германия е „Дрегер България“.

КЗК се намесва, ВАС обаче отменя решението

По жалба на испанската фирма Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е опитала да поправи тази нередност.

Жалбоподателят е представил доказателства, че предлаганите от него мундщуци са снабдени с еднопосочен възвратен клапан. Представил е изпитване за сертифициране на мундщуците си върху апарати Drager Alcotest, като недвусмислено сертифициращият орган е заявил, че артикулите са напълно съвместими с модел „Alcotest 7510“, без да има промени в дебита на издишания въздух, които да влияят на сензорната клетка или проблеми с поставянето и отстраняването им от апарата, установява КЗК.

Снимка: БГНЕС

Изводът на комисията е, че подходът да се отправи запитване до Български институт за метрология, е необоснован и в противоречие с принципите за свободна и лоялна конкуренция и недопускане на дискриминация.  

Още: Куриозен случай: Дрегер отчете 0,95 промила, кръвната проба - близо 3,5

Тя е върнала решението за ново разглеждане на офертата на испанския кандидат, обявявайки за незаконно решението за избор на изпълнител.

Във Върховния административен съд обаче това обстоятелство – че в Българския институт за метрология са регистрирани каталожните номера само на един конкретен производител, не е смутило магистратите. От ВАС са отменили решението на КЗК, а изборът на изпълнител от МВР е обявен за правилен.

Година преди това - пак от същото

Година по-рано – през юни 2022, е била обявена поръчка за мундщуци. Офертата на „Дрегер Сейфти България“ е за 1,1 млн. лв. – колкото е прогнозната стойност. Ценовото предложение на същата испанска фирма не е отворено. Тя е отстранена със същите аргументи.

От КЗК тогова изрично посочват, че така изготвените изисквания предопределят само дъщерното дружество “Дрегер Сейфти България” ЕООД на “Дрегер Сейфти” АГ и Ко. КГаА (Германия) да бъде определено за изпълнител на поръчка, тъй като само неговите оригинални мундщуци отговарят на условията в цялост.

„С техническата спецификация трябва да се изиска изделията на участниците да са с каталожни номера, съответстващи на одобрения тип средство за измерване, а не да се изброяват каталожните номера от продуктовата листа на конкретен производител“, подчертават от КЗК.

През март м.г. с решение на зам.-вътрешния министър Моника Димитрова-Бийчър процедурата е прекратена. В мотивите си тя сочи следното: „КЗК е установила, че визираните каталожни номера са от продуктовата листа на производителя Dräger Safety AG&CO. KgaA, Германия, което още веднъж предопределя класирането и определянето на изпълнител, доколкото никой друг стопански оператор – участник в процедурата, освен самият производител, цитиран по-горе, или дъщерното му дружество, не би могъл да удовлетвори поставеното дискриминационно изискване“. Накратко - признава, че това изискване е дискриминационно.

Видно от новите условия, поставени в следващата поръчка обаче (през юни 2023 г.), то не е отстранено.

Процедура от юли 2021 за купуване на анализатори за установяване употребата на наркотични вещества от водачи на МПС е спечелена от „Дрегер Сейфти“ за 655 650 лв. без ДДС. „Керагон“ е отстранена.

Причината – представител на TÜVAUSTRIA одитирал немската фирма, чийто представител е „Керагон“ у нас - „Секюритек Детектионс – Системе АГ“. Документът за съответствие със стандарт ISO трябвало да бъде от независими лица, акредитирани по съответната серия европейски стандарти от ИА БСА или от друг национален орган по акредитация, който е страна по Многостранното споразумение за взаимно признаване на Европейската организация за акредитация.

Тогава поръчката е прекратена от директора на Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД) към МВР Тина Тодорова. Мотивът е, че такова изискване няма нито в обявата, нито в техническата спецификация.

Подозрения

Заради обжалване процедурата, за която Actualno.com писа - „МВР дава 1,5 млн. за още дрегери за наркотици“, е продължила повече от година. Тя е за доставка на 150 анализатора за установяване употребата на наркотични вещества от водачи на МПС, 30 000 седемвалентни тест-касети за проверка на употребата на наркотични вещества или техните аналози, теоретично и практическо обучение на 60 служители на МВР за работа с тях.

Другият кандидат да изпълни поръчката, е „Керагон“ ЕООД, но той е отстранен. Ценовата му оферта не е отворена.

Мотивите са, че в пълномощното, дадено от „Секюритек Детектионс – Системе АГ“ (Германия), имало оторизация само да предлага и продава продуктите им, но без сервизно обслужване на предлаганите анализатори. Липсвала и конкретика за предмета на поръчката и наименование на продуктите, за които е издадено пълномощното. Другият констатиран проблем бил, че запаметените в дрегера данни могат да се разпечатват от вграден и от стационарен принтер, но нямало опция за свалянето им чрез преносим. Още: Тестът за наркотици става положителен заради лекарства: Проверка на практика в Студио Actualno

Отстраненият кандидат е обжалвал пред Комисията за защита на потребителите, но жалбата му е оставена без уважение. На 28 ноември Върховният административен съд е оставил в сила решението на КЗК.

„Тези поръчки на МВР, когато са доставка на алкохолни и наркотестове,  мундщуци, анализатори за алкохол, тест-касети, следгаранционно обслужване на тези продукти и др. така се нагласят, че само „Дрегер България“ да ги спечели, и не се отваря нито една друга ценова оферта. Причината за това е интересна, но не е много ясна. Имаме подозрения, но не знаем доколко те са основателни. Може корупцията да не е единствен фактор. Може и да е заради самите полицаи, че тъкмо са свикнали с тези машини и сега да ги учат на нещо друго, ще им е трудно“, коментира участник в процедурите на МВР.

Удар в "стъклена стена"

По думите му - техните продукти са доказани в Европа, но въпреки всички презентации, които е правил, не може да пробие в нашето МВР. Още: Какви са разликите между дрегер и кръвна проба?

„Все удрям до една стъклена стена някъде на ниво малко под главен секретар или зам.-министър. Не е много ясно. Дори не вземат да пробват нашите продукти, да ги видят адекватни ли са, имат ли предимства. Ако правят търг, да бъде поне честен. Не да отстраняват другите участници на базата на техническите спецификации, които са подготвени за един конкретен участник, което е в противоречие със ЗОП“, допълва той.

По думите му, в процедурата за мундщуците, след като е била прекратена и отворена наново, корекцията в условията е била буквално граматическа.

„Конкурентът ни прави всичко възможно да си защити търговските интереси, което е разбираемо. Аз правя всичко възможно да защитя моите търговски интереси. Въпросът е държавата дали допуска конкуренция в сферата. Но тя не допуска конкуренция“, смятат неуспели кандидати.

Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...