Какви са разликите между дрегер и кръвна проба?

30155
Какви са разликите между дрегер и кръвна проба?
Снимка: Alcolock

Служителите на пътна полиция имат право да тестват шофьорите за наличие на алкохол в кръвта. Подобен тест може да се прави и в много други случаи, например на работното място. Проверката се извършва чрез дрегер или кръвна проба. Знаете ли каква е разликата между двете и как се определя по кой начин да става тестването?

Дрегер (алкотестер)

Алкотестер или дрегер е електронно устройство, което определя алкохолното съдържание в тялото по проба от издишания въздух.
Първите подобни устройства са направени в началото на 40-те години на миналия век. Изработени са с цел да улеснят американската полиция, защото вземането на кръв или урина не е удобно, а и не е конституционно.  

Дрегерът анализира въздуха, който е издишан дълбоко от белите дробове и е в директен контакт с кръвта. Алкохолното съдържание в този въздух е пряко свързано с алкохолната концентрация в кръвта. Дрегерите имат микропроцесор и сензор, чрез които се определя алкохолното съдържание. При повечето устройства продухването става чрез накрайник (мундщук), което дава голяма точност на резултата. Някои дрегери се използват чрез свободно продухване, но при тях резултатът не е така точен.

През годините дрегерите се модернизират много пъти, а днес определят алкохолната концентрация в кръвта чрез измерване на количеството етанол в издишания въздух.

Етанолът е малка водоразтворима молекула, която се абсорбира през тъканта на стомаха в кръвоносните съдове. Когато богата на алкохол кръв преминава през капилярите в алвеолите на белите дробове, изпареният етанол се смесва с други газове. Когато човек духа в дрегер, инфрачервен лъч пропуска съответната проба въздух. Част от молекулите на етанола се абсорбират и дрегерът изчислява концентрацията на 100 мг етанол във въздуха. Резултатът от теста е виден веднага.   

В много страни резултатът от дрегера е решаващ за степента на алкохолно опиянение на шофьора. В различните държави максимално допустимото ниво на алкохол в кръвта е различно. Някои дрегери, използвани от полицията, не са точни. Изследвания в лаборатории показват, че при тях може да има отклонение от нормата. 

Кръвна проба

Пробата за алкохол в кръвта не може да се извършва на място и от всеки. Прави се само от сертифицирани медицински лица, тъй като трябва да се вземе кръв. Резултатите от кръвния тест се появяват след по-дълго време, тъй като пробите трябва да преминат през лабораторен анализ. Тези резултати са по-надеждни и по-точни в сравнение с дрегера.   

За разлика от дрегера, кръвната проба е директен метод за отчитане на алкохолната концентрация. Анализира се кръвта и се получава резултат за кръв. Докато дрегерът е косвен метод - анализира се дъха на човека и се прави заключение за кръвта му.

Кръвната проба е по-труден за реализация вариант, но в много случаи е задължителен. Най-вече това важи при пътно-транспортни произшествия, когато трябва конкретна и точна оценка за алкохолната концентрация в кръвта на водачите, докато се изясни тяхната вина. Наложителна е и в други инциденти, най-вече в индустрията или различни видове обществено значими мероприятия.

Кой метод е по-точен - дрегерът или кръвната проба?

Категорично по-точни данни за концентрацията на алкохол в кръвта дава кръвната проба. Недостатък на този метод е, че не може да се извършва на място от всеки и трябва да се изчака известно време за резултата. Именно затова резултатите от кръвната проба имат доказателствена стойност в съда.
От друга страна, тенденцията е съвременните модели дрегери да са достатъчно точни. Тяхното предимство е, че тестват алкохолната концентрация на момента и това може да се прави от всеки. Затова и тяхното приложение е много по-широко.

Най-добре е да не ви се налага да тествате алкохолната си концентрация, с който и да е от тези методи. Бъдете внимателни на пътя, никога не консумирайте алкохол, дори и в минимални количества, пазете живота и здравето си, както и живота и здравето на другите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com