МВР дава 1,5 млн. за още дрегери за наркотици

1614
МВР дава 1,5 млн. за още дрегери за наркотици
Снимка: БГНЕС

Още дрегери за установяване употребата на наркотици от шофьори купува МВР. Договорът е сключен с фирмата „Дрегер България“ с управител Евгени Панчев – еднолична собственост на немската компания „Дрегер Медикал Интернешънъл ГмбХ“. Той е на стойност 1 780 200 лв. с ДДС.

В поръчката, стартирана 7-ми декември 2022 г. и завършена преди дни, е включена доставка на 150 анализатора за установяване употребата на наркотични вещества от водачи на МПС, 30 000 седемвалентни тест-касети за проверка на употребата на наркотични вещества или техните аналози. Предвидено е също теоретично и практическо обучение на 60 служители на МВР за работа с анализаторите. Още: Тестът за наркотици става положителен заради лекарства: Проверка на практика в Студио Actualno

Какво ще съдържа дрегерът?

Видно от офертата на спечелилия анализаторите и тест-касетите ще бъдат с марката „Draeger DrugTest 5000“, произведени в Германия от дружествата „Дрегер Сейфти АГ“ и „Ко.КГаА“. Всеки от анализаторите ще струва 4 174 лв. без ДДС, а тест-касетите са с единична цена от 28,50 лв. за брой.

Електронният анализатор ще е в комплект с вграден акумулатор и зарядно устройство за работа в автомобил, в специално предназначена транспортна чанта за пренос и съхранение на апарата и принадлежностите, с USB кабел и софтуерен продукт за прехвърляне на данните към компютър.

След приключване на анализа за даден вид наркотик, резултатът ще се визуализира на дисплея, докато анализирането на останалите видове продължава. На дисплея ще изписва текст „позитивен“ или „негативен“ за съответния наркотик. Той е с вградена памет за 500 измервания. Запаметените данни могат да се разпечатват от преносим или стационарен прентер, свързани с лаптоп, таблет или компютър. Още: Какви са разликите между дрегер и кръвна проба?

Отстранен кандидат

Другият кандидат да изпълни поръчката е „Керагон“ ЕООД на Роберт Ахабабян, но той е отстранен. Ценовата му оферта не е отворена. Мотивите са, че в пълномощното, дадено от „Секюритек Детектионс – Системе АГ“ (Германия), имало оторизация само да предлага и продава продуктите им, но без сервизно обслужване на предлаганите анализатори. Липсвала и конкретика за предмета на поръчката и наименование на продуктите, за които е издадено пълномощното. Другият констатиран проблем бил, че запаметените в дрегера данни могат да се разпечатват от вграден и от стационарен принтер, но нямало опция за свалянето им чрез преносим.  Още: Куриозен случай: Дрегер отчете 0,95 промила, кръвната проба - близо 3,5

Отстраненият кандидат обжалвал пред Комисията за защита на потребителите, но жалбата му е оставена без уважение. На 28-ми ноември Върховният административен съд е оставил в сила решението на КЗК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com