Сарафов: Гешев е непригоден за главен прокурор, всички колеги се срамуват от него

6981
Сарафов: Гешев е непригоден за главен прокурор, всички колеги се срамуват от него
Снимка: БГНЕС

Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов нарече обвинител номер едно Иван Гешев "непригоден" за позицията си и "срам" за институцията, която представлява.

Той призова Висшия съдебен съвет незабавно да освободи Гешев - дни след като Прокурорската колегия на ВСС внесе искане до Пленума на Съвета за отстраняване на главния прокурор.

Ясен Тодоров видя опит за преврат в прокуратурата от страна на Сарафов

Мотивите за моята оставка откровено не отговарят на истината. Изявлението на г-н Сарафов ме втрещи. В него той обвинява мен и главния п...

Сарафов свика пресконференция в понеделник, след като Гешев скъса публично оставката си и атакува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме служебните си задължения, вадим кирливите си, мръсни гащи и ги развяваме пред обществото. Но е необходим дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да работи в полза на обществото. Не тая лоши чувства към г-н Гешев. Днес чухме, че той е голям родолюбец и българин, може би затова ползва като резиденция Вилата на регентите в Боровец – емблематична за нашата история. Тази къща е служебна почивна база на прокуратурата на Република България, но достъп няма нито един от магистратите, защото г-н Гешев я приватизира за собствено ползване", заяви Сарафов.

"Моля ви, отидете, за да видите как е присвоил базата. Очевидно прокуратурата не се нуждае от нея", призова той.

Гешев ползвал два бронирани автомобила, закупени с парите на институцията – за общо над 2 млн. лв. "Това е ярък пример за неговото родолюбие", каза Сарафов.

"Г-н Гешев очевидно смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост, но го уверявам – нито той, нито който и да било друг не притежава нотариален акт за собственост. Институцията е на гражданите. Служителите не са негови слуги. Гешев превърна прокуратурата и кабинета си в хан за ромските барони. Срамно е това. Аз и колегите ми се срамуваме от неговото поведение", допълни зам.-главният прокурор.

Кой е "политикът-жена", когото Иван Гешев счита за приятел? (ВИДЕО)

Звъннах на един политик, когото познавам и считах за приятел, политик - жена. Тя каза "разбери ме, бях до нея и от нея го чух за пръв п...

Той не иска прокуратурата да се ползва за "политически пиар" на Иван Гешев. "Той онагледи днес думите ми, че прокуратурата е нагазила в политическия терен. Днес пред вас потвърждавам нещо, което вероятно сами знаете. Именно това е начинът прокуратурата и главният прокурор да контролира работата на делата и да дава насоки кой казус как и кога да бъде решен. Той сам призна, че държи делото "Барселонагейт" на трупчета, за да може да извива ръцете на политиците. Това е срамна тайна, която трябва да се каже, защото наистина трябва да изчистим своята къщичка. Днес главният прокурор каза лично, че това е възложено на негов съученик", добави Сарафов.

"Дълбоко съм убеден, че казуси като този трябва да се решават максимално бързо. Или с обвинение в съда, или да бъде прекратено. Не може да се държи 3-4 години, за да се използва за политически шантаж. Г-н Гешев казва пред вас, че не се меси в разследванията, а е просто административен ръководител. Днес той сам опроверга своите думи и сам призна, че съдбата на това дело зависи лично, персонално от него", заяви още шефът на НСлС.

"Надявам се да покажем, че не ни е страх, че имаме собствени съпротивителни сили. В прокуратурата работят достойни магистрати и това трябва да се види. Трябва сами да очистим своята къщичка от недостойните практики", заяви той: "Призовавам всички колеги да направят общи събрания по места, или едно общо – в София, да не са закрити, на които да се пускат срамни становища".

"Такъв ли главен прокурор желаят колегите да представлява институцията ни?", попита зам.-главният прокурор.

Зам.-главният прокурор призова Иван Гешев да напусне прокуратурата "достойно" и тогава, ако иска, "да влезе в политиката", като освободи институцията от своето "нетърпимо присъствие"

"Довчера си "Да, шефе", днес ставаш лицето": Реакциите след скандала Гешев-Борисов

"В друга демократична държава изявление на главен прокурор, в което публично разказва как управлява прокуратурата по телефона, как рабо...

"Повече от ясно е, че днес г-н Гешев направи заявка за влизане в политиката – иска да се изкара борец срещу мафията и олигарсите, но аз съм убеден, че вие знаете дали това е така. Да не се занимава с политика начело на тази институция. Всички колеги се срамуват от него", заяви Сарафов.

"ВСС да провери изнесените от мен данни. Незабавно да отстрани от длъжността Иван Стоименов Гешев – той е абсолютно непригоден за тази позиция", настоя Сарафов. "ВСС незабавно да го отстрани, за да не продължи той да нанася щети на прокуратурата", повтори шефът на следствието.

Борислав Сарафов обяви, че няма да подава оставка. ОЩЕ: Гешев уведомил Сарафов да прецени дали да подаде оставка

Той поиска и охрана от Министерството на правосъдието, защото, познавайки Иван Гешев, се "страхува" за живота си, както сподели пред медиите: Борислав Сарафов: Страхувам се за живота си - познавайки Гешев, искам охрана

ОЩЕ: BIRD и "Биволъ": Семейството на Борислав Сарафов е забогатяло от имоти, намесени са хора от ГЕРБ

Борисов за Гешев: Ако аз съм проблемът, да го реши (ВИДЕО)

"Ако аз съм проблемът, да го реши". Така лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов коментира изявлението на главния прокурор Иван Ге...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com