САЩ разполагат военна техника у нас за провеждането на учения

9297
САЩ разполагат военна техника у нас за провеждането на учения
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че американска военна техника ще бъде разположена на територията на България, съобщи bTV, предавайки от днешното заседание на правителството

Военната техника ще бъде използвана за учения, които ще бъдат 70 на брой, поясни Митов. Това е било договорено още миналата година на Срещата на върха на НАТО в Уелс със съюзниците от Алианса, а военна техника ще бъде разположена на територията на още няколко страни от Източна Европа, сред които Латвия и Полша. Споразумението за американската техника е било договорено като ответна реакция на кризата в Украйна. 

МО: Не се транспортира военна техника за база на НАТО в Бургаско

Във връзка с публикации в електронни медии за превозване на военна техника по магистрала "Тракия" към база на НАТО в района на бивше ...

Когато има повече подробности, Министерство на външните работи ще уведоми Народното събрание и Комисията по отбрана. 

Правителството решава днес дали въздушното ни пространство ще се охранява от чужди самолети и дали ще бъде разположена американска тежка техника на българска територия.

Припомняме, че вчера министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър съобщи, че Щатите ще разположат около 250 танка, бронирани автомобили и друго военно оборудване в 6 европейски нации, за да уверят в своята подкрепа съюзниците си от НАТО, които са изправени пред заплахи от Русия и терористични групировки. Една от изброените страни беше и България.

Постоянният американски посланик в НАТО Дъглъс Лут коментира в края на миналата седмица пред БНР намерението на Пентагона да увеличи преразпределянето на оборудване за обучение, като каза, че все още не е взето решение за това. "Не мога да прогнозирам дали то ще бъде взето от министрите следващата седмица, въпреки че има такава възможност", каза тогава Лут.

"Това, което мога да ви кажа за перспективата за разполагане на тежко въоръжение на територията на Алианса е, че то ще се придържа към следните принципи. Първо, няма да го правим без да сме се координирали тясно с нашите съюзници. Няма да предлагаме оборудване или да разполагаме оборудване на територията на някой, без тясната координация с този съюзник.

САЩ проучват за разполагане на бойна техника у нас

Пентагона ще изпрати скоро в България екип за проучване на възможността да разполагане на танкове и друга бойната техника, обяви висш...

Днес министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят в Брюксел разполагането на военна техника в Източна Европа. 

Българското министерство на отбраната уточни вчера, че към страната ни до този момент не е отправяно официално предложение за разполагане на американска техника и персонал на наша територия, а ако подобно искане постъпи, за това ще бъде уведомено както обществото, така и останалите български институции.

 

 

 

САЩ разполагат военно оборудване в шест европейски страни, включително България

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър съобщи, че САЩ ще разположат около 250 танка, бронирани автомобили и друго военно оборудва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com