Няма решение, но има вероятност за разполагане на техника на НАТО в Източна Европа

11819
Няма решение, но има вероятност за разполагане на техника на НАТО в Източна Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Напрежението между НАТО и Русия се покачи през тази седмица след като руският президент Владимир Путин обяви, че Москва ще увеличи ядрения си арсенал през тази година с 40 междуконтинентални ракети. Той направи изказването, след като се появиха информации, че САЩ разглеждат варианта за съхраняване на тежка бойна техника на територията на страните от Източна Европа. 

Постоянният американски посланик в НАТО Дъглъс Лут коментира пред БНР намерението на Пентагона да увеличи преразпределянето на оборудване за обучение. "Все още не е взето решение за това", каза той.

НАТО ще обсъди разполагането на тежка техника в Източна Европа

Министрите на отбраната на НАТО се събират през следващата седмица, за да обсъдят разполагането на тежка бойна техника в източните държ...

"Не мога да прогнозирам дали то ще бъде взето от министрите следващата седмица, въпреки че има такава възможност", каза обаче Лут.

"Това, което мога да ви кажа за перспективата за разполагане на тежко въоръжение на територията на Алианса е, че то ще се придържа към следните принципи. Първо, няма да го правим без да сме се координирали тясно с нашите съюзници. Няма да предлагаме оборудване или да разполагаме оборудване на територията на някой, без тясната координация с този съюзник. Тук може да откриете ярък контраст между разполагането на тежко въоръжение наскоро на европейска територия от други играчи", коментира Лут. По думите му, целта на тази стъпка е да се помогне на това постоянно обучение на ротационен принцип. "Можете да си представите, че така е много по-ефикасно за американските военни, които идват да се обучават в страна членка. Много по-ефикасно е да се изпращат войските до места, на които има оборудване, отколкото при всяка ротация да се идва с ново оборудване", каза той. 

Посланик Лут разговаря с журналисти по време на телеконференция, посветена на предстоящата среща на ниво министри на отбраната. Две от темите, които ще се разискват следващата седмица са Военния отряд за бързо реагиране и командните пунктове по източния фланг на Алианса.

"Става дума за сухопътната бригада от 5 000 военни, разположени в Oтряд за много бързо реагиране. В НАТО не е имало подобна група в миналото. Това може би е резултатът от заложената принципна мярка на адаптация, договорена от лидерите в Уелс преди 9 месеца. Днес има такава бригада. Тя преминава серия от обучения. Последното беше скоро, когато 2000 военни от бригадата проведоха маневри в Полша. Идеята през първата година или пробната година е да се тестват концепцията, процедурите, да се вземат поуки, така че да сме информирани при създаването на пълно функционираща бригада", обясни постоянният американски посланик в НАТО. 

Според него следващата седмица министрите ще отбележат, че въз основа на решението в Уелс ще вървим към създаването шест командни и контролни центъра по източния фланг на Алианса от Естония на север до България на юг. Има развитие по работата по тези центрове те би трябвало да са готови до края на годината. 

Следващата седмица НАТО ще обсъди разполагането на военна техника в Източна Европа

Следващата седмица военните министри на НАТО ще обсъдят в Брюксел разполагането на военна техника в Източна Европа. Това заяви генерал...

Посланик Лут коментира изказванията от Москва, според които Америка и НАТО действат толкова агресивно, колкото и през Студента война.

"Ние изобщо не възприемаме това като агресия. Всъщност възприемаме изпращането на войски на НАТО през изминалата година като нещо много отговорно, предвидимо… Всички наши учения се обявяват, намират се на уеб страницата ни", каза той. "Не се крием, летим под националния си флаг, приветствани сме от местните лидери, канени сме в тези страни….За разлика от Русия, която не била канена например в Украйна. Като действаме, действаме заедно със съответните национални сили. Сценариите, които се разиграват, са отбранителни. Най-общо казано постъпките ни са в синхрон с основите на Атлантическия алианс или колективна отбрана. Русия е наясно с това. Не бих обръщал прекалено много внимание на руски журналист или официално лице, които говорят за агресия, когато моделът за агресия през изминалите 15 месеца не е НАТО, а Русия – първо в Крим и отскоро (вече от година) в Донбас", каза Лут. 

Дъглъс Лут припомни за инфарктни моменти от обученията на НАТО. "Имахме серия от срещи с руски самолети и руски кораби. Това е очаквано. Ние наблюдаваме техните учения, очакваме те да гледат нашите. В процеса на наблюдение има добре установени отговорни правила, така че да не се стига до инциденти", обясни той, но каза: "Най-обезпокоителни са няколко инцидента от страна на руски пилоти и то пилоти на бойни самолети. Те пилотираха в много голяма близост, особено до натовски самолети. Става дума за около десет метра. Те летяха с много висока скорост и по един много провокативен, дестабилизиращ, опасен, ненужен начин. Знаем как да действаме заедно в едно и също въздушно или водно пространство. Необходимо е да спазваме правилата, така че да не се стига до злополучни инциденти. Според мен, досега вадим късмет, че не се е стигало до катастрофа, но не може да продължаваме да се надяваме на късмет. Необходимо е да следваме правилата".

Руският политолог и военен експерт Александър Перенджиев коментира пред националното радио, че се наблюдава завръщане към времето на Студената война, но не Русия е инициарала процеса.

Искам да обърна внимание, че Русия разполага ракетите на своя територия, а САЩ иска да разположи тези свои ракети в Европа. Нещо подобно се случи и по време на студената война, когато САЩ реши да разположи в Европа ракетите „Пършинг“. Тогава това беше предизвика бурни протести сред населението на редица западни държави. В това отношение, мисля, че историята се повтаря", каза експертът.

Не е изпращано официално запитване за разполагане на американска военна техника у нас

Не е изпращано официално запитване към България за разполагане на американска военна техника. Ако получим такова запитване, ще анализир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа