СБА и OMV изграждат най-голямата публична мрежа за наблюдение на пътната обстановка в България

6520
СБА и OMV изграждат най-голямата публична мрежа за наблюдение на пътната обстановка в България
Снимка: OMV

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) в партньорство с OMV България поставят началото на най-голямата публична мрежа за наблюдение на пътната обстановка в България. Проектът стартира с 12 камери, разположени на ключови пътни артерии в страната – магистрали, гранични пунктове, натоварени точки в големите градове и други. Камерите са достъпни онлайн на www.sba.bg/roads  

„Целта на този проект е да дадем на шофьорите леснодостъпна и ценна информация в реално време, за да могат да планират своето пътуване. По този начин смятаме, че ще спестим не само време и нерви на автомобилистите, но и ще помогнем за повишаване на пътната безопасност. Една от основните предпоставки за инциденти са нервността от неочаквани забавяния и неподготвеността за предстоящите усложнения на пътя. Ако камерите ни предотвратят дори и един пътен инцидент, то инициативата ни си заслужава“, заяви инж. Емил Панчев – председател на СБА.

„OMV България е дългогодишен партньор на СБА в редица инициативи, свързани с пътната безопасност и грижата за шофьорите. Монтирането на камери на бензиностанции на OMV, разположени на възлови точки в страната, ще даде бърз и лесен достъп до информация за актуалната пътна обстановка. Вярваме, че услугата ще е от голяма полза за всички пътуващи“, коментира Дечебал Тудор, управител на OMV България.

Едни от най-следените камери към момента са тези на граничен пункт Кулата-Промахон, които се намират в непосредствена близост до бариерите. За удобство на шофьорите в района има и друга камера на 166 км от магистрала Струма, в района на Чучулигово. Камери има още на магистралите Тракия, Хемус и Марица, на Петолъчката, на пътя Русе-Бяла и в градовете София, Варна, Бургас и Слънчев бряг. Камерите предоставят кадри на живо от птичи поглед за актуалните условия на пътя, без да събират никакви лични данни на шофьорите.

„Целта ни е през следващите години да продължим развитието на мрежата и да се превърнем в най-бързия и сигурен източник на информация за автомобилистите“, заяви още инж. Панчев.

Допълнителна информация

OMV АД

OMV произвежда и маркетира петрол и газ, както и нефтохимични продукти и решения по отговорен начин и разработва иновативни решения за кръгова икономика. С консолидирани приходи от продажби от 17 млрд. евро и персонал от около 25 000 души през 2020 г. (вкл. Borealis), OMV АД е една от най-големите индустриални компании в Австрия. В сектор „Проучване и Добив“ OMV притежава силни бази в Централна и Източна Европа и балансирано международно портфолио с позиции в Близкия изток и Африка, Северно море, Русия и Азиатско-тихоокеанския регион като основни райони. Средното дневно производство през 2020 г. е 463 000 нефтени барела с акцент върху природния газ. В сектор „Рафиниране и Маркетинг“ OMV оперира три рафинерии в Европа и притежава 15% дял в ADNOC Refining и ADNOC Global Trading, с общ капацитет за преработка от над 500 000 барела на ден. В допълнение, OMV оперира около 2 100 бензиностанции в десет европейски държави и поддържа хранилища за съхранение на газ в Австрия и Германия. През 2020 г. обемът на продажбите на газ възлиза на 164 TWh. В сектор „Химикали и Материали“ OMV, заедно с дъщерното си дружество Borealis, е един от водещите световни производители на иновативни полиолефинови решения и европейски лидер на пазара на базови химикали, торове и механично рециклиране на пластмаси. Компанията доставя услуги и продукти на клиенти по целия свят чрез Borealis и две важни съвместни предприятия: Borouge (с Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC), базирана в ОАЕ) и Baystar ™ (с Total, базирана в САЩ). Устойчивото развитие е неделима част от корпоративната стратегия на OMV. Компанията подкрепя прехода към нисковъглеродна икономика и е поставила измерими цели за намаляване на въглеродния интензитет, както и за прилагане на нови енергийни и нефтохимични решения.

OMV България

OMV навлиза на българския пазар през 1998 г., като днес има 94 бензиностанции в цялата страна. OMV е многофункционален център за услуги. Основната дейност на компанията е търговията на дребно и едро с петролни продукти. Бензиностанциите OMV имат собствена марка ресторанти и магазини - VIVA. Те предлагат широка гама от продукти за ежедневна употреба, както и прясно приготвени храни и напитки. До 2021 г. OMV инвестира в България над 400 милиона лева. В момента в обектите на OMV в страната работят около 1 400 души. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com