Сексуалната експлоатация е най-често срещаната форма на трафика на хора

1614
Сексуалната експлоатация е най-често срещаната форма на трафика на хора
Снимка: Принтскрийн

„Жертвите на трафика на хора могат да бъдат от всякакъв пол и възраст. Сексуалната експлоатация е най-често срещаната форма на трафика на хора."

Това заяви председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и кмет на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Трафик на хора и кибер престъпления: връзки, противодействие и превенция“.

Видин подкрепи борбата с трафика на хора чрез символичен поход

Заместник-кметът Венци Пасков даде старт на първото издание на Похода за свобода в град Видин. Изявата е с международен характер и се о...

Тя обясни, че Столична община е открила два центъра за специализирани услуги за жертви на трафик.

„Ще отворим и жилище от защитен тип за деца жертви на това престъпление. Всяка форма на насилие и тормоз не може да бъде подценявана и толерирана, затова всички институции на национално и международно ниво трябва да обединят усилията си в изграждането на ефективно противодействие и превенция“, добави тя.

„България е на път да се превърне в лидер в областта на борбата с киберпрестъпленията. Страната реализира много успешни политики и в борбата срещу трафика на хора, като в тази област има какво още да се направи“, каза на свой ред председателят на Фондация „Ханс Зайдел“ проф. Урсула Менле.

„Тази тема е много чувствителна и е важно да се насочи общественото и институционалното внимание върху работата с хората, които вече са станали жертва на трафик“, сподели проф. Менле.

В рамките на форума българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обясни, че с еволюцията на новите технологии и мащабът на трафика на хора расте.

С мълчаливо шествие плевенчани ще се включат в Похода за свобода срещу трафика на хора

За първи път Плевен ще се включи в голямата световна кампания Поход за свобода, който тази година ще се проведе на 20 октомври, събота....

„Това позволява за кратко време голям брой хора да попаднат в капана на това съвременно робство. Важно е да бъдем внимателни докато сърфираме в онлайн пространството, защото голяма част от хората стават жертви именно там“, каза още еврокомисарят.

„За съжаление, България все още фигурира в статистиките като страна, която е източник на трафик на хора. За да не позволим тази престъпна мрежа да се разшири, е необходимо освен активно сътрудничество между институциите, имащи отношение към този проблем, и завишаване на наказанията.

Неслучайно направихме промени в НК и НПК и сега българският съд може да издава достатъчно високи присъди за трафик на хора“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов пред участниците на форума.

Цветанов отбеляза, че средствата, генерирани от осъществяването на тази престъпна дейност, се увеличават всяка година и никой не е застрахован от това, да попадне в капана на трафика на хора.

Организатори на форума, който се проведе по повод Европейския ден за борба с трафика на хора, са Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация „Ханс Зайдел“.

България и Румъния с най-много жертви на трафик на хора

Световната статистика отчита, че Румъния и България са сред основните страни на произход на трафик на хора в Европа. А причините са бед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com