Село Бисер почете загиналите в наводнението преди две години

13824
Село Бисер почете загиналите в наводнението преди две години
Снимка: БГНЕС

Харманлийското село Бисер отбелязва две години от опустошителното наводнение, при което язовирната стена се скъса и заля селото. Бяха разрушени 56 къщи и загинаха 6-ма души.

Във възстановената църква "Свети Кирил и Методий" беше отслужена панихида за жертвите, а за здраве беше раздаден курбан. Досега са построени изцяло 34 нови къщи, но за останалите недовършени постройки се търсят около 800 хиляди лева, информира агенция КРОСС.

Две години след трагедията хората от селото се опитват да преосмислят живота си. Елена Вутова вече е разбрала кое е най-важното: Смятам, че всеки искрено трябва да отговори на въпроса: Станах ли по-добър след това, което преживях?

Жителите, на които бяха построени изцяло нови къщи, са доволни и са благодарни на всички българи, които им помогнаха. В Бисер остават за довършване още 21 къщи, но парите не са достатъчни. Затова кметът на Харманли Михаил Лисков е поискал от Междуведомствената комисия по аварии и бедствия към МС пренасочване на средства.

Дал съм предложение в междуведомствената комисия, тъй като има един остатък от средства, които не са ползвани от пострадалите през тези две години, да се пренасочат във възстановяването на част от къщите. Те няма да стигнат, но поне половината - десетина къщи да възстановим, не в тези си квадратури, които са първото строителство, но 40-50 квадрата на един етаж, смятам, че могат да станат през тази година.

За следващата година да се преведат още толкова средства, за да може да се направи пълното възстановяване на тези 21 къщи, които още не са възстановени. Аз мисля, че около 800 хиляди лева ще са достатъчни, за да ги възстановим, каза Лисков.

До края на годината в село Бисер ще имат канализация, водопроводна мрежа и нови улици.

 

Две години по-късно разследването за трагедията в село Бисер не е приключило

Днес се навършват две години от трагедията в село Бисер, при която заради наводнения в Хасковска област загинаха 11 души. 730 дни по-къ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com