Село Джерман скочи срещу плана за областно сметище

11466

Решението да се прави сметище за Кюстендилска област край дупнишкото село Джерман изкара хората на протест със закани, че ще искат оставката на президента Росен Плевнелиев.

Допреди 8 месеца проблеми в Джерман нямаше, това беше китно българско село с много млади хора, от там никой не напуска селото, обясни пред БГНЕС Борислав Тасков, един от водачите на протестиращите от селото.

Проблемите ги създадоха управляващите от ГЕРБ в община Дупница, които решиха да правят сметище за цялата област на 400 м от вратите на хората, разясни той. "В една земя, която е изхранвала нашите деди, в един терен, по който ходят на паша целогодишно хиляди домашни животни, в който има много диви животни. Но за тези хора това явно няма значение", добави протестиращият.

Ако това стане в близките години селото ще се обезлюди, едно златно населено място ще стане пустиня, категоричен е Тасков. Като основни виновници за това той посочи зам.-министър Манева, началникът на РИОСВ-Перник и всички други институции, които през последните години бяха политически назначени. "Те не са експерти, те са политически назначени лица и пишат това, което им разпореди по-висшестоящият. Експерт не е идвал, не е виждал терена, нито един експерт. Всичко пишат по документи, без никой от тях да е стъпвал на терена", заяви протестиращият.

Тасков обясни, че жителите на Джерман ще направят палатков лагер на мястото, където трябва да се направи бунището и ще се бранят за земята си "като опълченците на Шипка".

Пред президентството лидерът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев не пряко, а през звукова уредба, зададе няколко въпроса към държавния глава, свързани основно с крупния бизнесмен Иво Прокопиев и неговата фирма "Каолин". "Знаете ли, г-н президент, че кварцово-каолиновата суровина има себестойност 4 лв., а се продава за 14 лв. от фирма "Каолин"? Знаете ли, че варовикът има себестойност 5 лв., а се продава за 27 лв. на тон и влиза в цената на всеки киловат електроенергия, които плащат българските потребители?", попита лидерът на "Екогласност".

За фирма "Каолин" е записано, че концесионната такса, която плаща на държавата е 46 стотинки на тон добит варовик, при положение, че варовикът се продава на ТЕЦ-овете за 27 лева или 58 пъти повече, продължи Георгиев. Такава норма на печалба няма и при търговията с наркотици, заяви той. Георгиев обеща, че ако президентът не вземе мерки и не окаже натиск върху назначения от него служебен министър на околната среда да вземе мерки срещу нарушавалите закона служители на министерството, то тогава ще бъде поискана оставката и на държавния глава.

По-рано днес Георгиев поведе със скандиране "Оставка" събралите се около 100 души на протест пред МОСВ. "Искаме оставката на Евдокия Манева, Мария Крумова и Калина Симеонова - тази терца, която от години прикрива екологичните нарушения", посочи Георгиев. Сред протестиращите преобладаваше група от с. Джерман, която протестира против изграждането на сметище на територията на тяхното село.

Протеста озвучиха група млади кукери от селото, които с чановете си се опитаха да прогонят злото от МОСВ. Протестът не е насочен единствено към отстраняването на зам.-министрите на околната среда, а и срещу президента Росен Плевнелиев, който според Георгиев, не е успял да се откъсне от прегръдката на олигарсите и не е назначил министър на околната среда, който да потърси отговорност на служителите, прикривали екологичните нарушения през последните години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...