Село Труд – Отново живот като в септична яма (ВИДЕО)

7731
Село Труд – Отново живот като в септична яма (ВИДЕО)
Снимка: ФБ

От години жителите на пловдивското село Труд търпят ужасна миризма на фекалии, която според тях идва от централата за биогаз, която се намира на метри от къщите им.

За поредно обгазяване на селото през почивните дни сигнализираха от Инициативния комитет, който настоява за нейното премахване. Във видеобръщения в социалните мрежи представители на протестиращите твърдят, че неприятните миризми са непоносими и увреждат здравето им. 

Във видеото те твърдят, че обгазяванията започват от 17 часа, а вечер и нощем стават още по- тежки.  Когато те не идват и зачитат населението, населението ще дойде при тях, предупреждават протестиращите след като никой не се е отзовал на сигналите им.

През юли трудчани получават писмо от РИОСВ-Пловдив, подписано от директорката инж. Десислава Георгиева. В него се твърди, че „вероятен източник на неприятна миризма на битово-фекални води може и да бъде дъждовно-канализационната мрежа на с. Труд, в която са включени битовите води на селото и която се зауства без пречистване в река Пясъчник, в близост до централата „Билд Инвест Сит“.“

В писмото се казва още, че неприятната миризма може и да идва от „отглеждане на селскостопанки животни(овце)“.

Инж. Марияна Кондаклиева директор на дирекция „Контрол“ в РИОСВ - Пловдив потвърди пред БНР вчера, че са получили два сигнала от Труд. Тя обясни, че те повтарят предишни сигнали, но не уточняват каква е миризмата. 

Получената информация е препратена на РЗИ, защото има становище на Министерството на здравеопазването, че тези миризми могат да окажат негативно влияние върху общественото здраве. От РИОСВ очакват становището на здравната инспекция.

Централата е проверявана непрекъснато, правени са и проверки по сигнали, но те не са установили наличие на неприятни миризми, коментира инж. Кондаклиева.

Тя припомни, че е направено и четирикратно измерване на въздуха в продължение на по 14 дни и то през четирите сезона на годината,  но мобилната станция не е установила замърсяване на въздуха. Експертите, които са били на място, също не са усетили неприятни миризми. 

Пореден протест в село Труд - заради замърсяване на въздуха

Днес, 9 юли, в 18:30 часа гражданите на село Труд, Община Марица, ще излязат на протест, обявен като гражданско неподчинение. Причината...

От началото на годината досега са постъпили 30 сигнала от жители на Труд  като в началото на 2020 г. причината за обгазяването е било наторяване на земята. Затова и сигналите са препратени до БАБХ. Що се отнася до обгазяването от биоцентралата сигналите са много, но те касаят едно и също денонощие, обясни Кандаклиева. 

Извършени са пет проверки като експертите са установили в Централата неизпълнение на предписание от края на миналата година за покриване на външните вани. Издадено е наказателно постановление през юни тази година, но операторът го обжалва. Централата е под постоянен мониторинг от страна на РИОСВ, освен това тя също има апаратура за измерване на чистотата на въздуха, но до момента сигналите не са потвърдени, каза експертът.

От екоинспекцията обясниха, че всички подадени сигнали на зеления телефон се регистрират и могат да бъдат проследи последващите дейности на РИОСВ.

Плроблемът на трудчани стигна и до Народното събрание. Припомняме, че в началото на август министърът на околната среда и водите Емил Димитров отговори писмено на парламентарен въпрос по случая в с.Труд, че „няма норми за неприятни миризми“.

В отговора си министърът също насочва към друг възможен източник на миризмите. „Вероятен източник на миризми в района на населеното място могат да бъдат и животновъдните обекти в и около населеното място и или заустването на битово-фекални води от селото в р. Пясъчник“, смята той. От РИОСВ-Пловдив е изпратено писмо на община Марица за предприемане на действия по компетентност, информира министърът. Въпросът дали ще бъдат променени изискванията за отстояние на централите от населените места, е извън компетенциите на МОСВ, респ. РИОСВ, отбелязва министър Димитров. „Правилата и параметрите за застрояване и разполагане на жилищни и нежилищни сгради са уредени в Закона за устройство на територията и съответните подзаконови нормативни актове“, уточнява той. „Относно проблема с нетърпимите миризми следва да се отбележи, че в екологичното законодателство няма норми за неприятни миризми“, подчертава в отговора си министърът и представя данни от извършени проверки, при които „не е установена миризма на територията на с. Труд, характерна за производствения процес в централата“. Еко-министърът потвърждава че по отношение на централата не са правени оценки за въздействие на околната среда (ОВОС). През 2016 г. при процедура за разширяване на суровинната база на Инсталацията за преработка на биомаса възложителят приложил към документацията и Комплексна екологична оценка със здравна експертиза, без да се е изисквало такава. Преценено било, че здравен риск за населението би се очаквал при неспазване на нормативното законодателство и процедурата приключила с решение на РИОСВ-Пловдив да не се извършва ОВОС. Постановеното решение е обжалвано в Административен съд Пловдив от Инициативен комитет на с. Труд, но съдът отхвърля жалбата и оставя в сила решението АС Пловдив, което през декември 2019 г. е потвърдено от Върховния административен съд (ВАС), а решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Четвърто миризливо лято настъпва за село Труд, молят отчаяно Европа за помощ

Първото масово недоволство срещу последиците от новопостроената близо до селото биоцентрала беше на 20 август 2016 година предиобед. Хо...

При процедурата за изграждането на инсталацията през 2012 г. също било взето решение да не се прави ОВОС, което не било обжалвано в установения срок и е влязло в сила, а в 2015 г. централата за производство на ток от биомаса била въведена в редовна експлоатация. Въпросът и отговорът в пълен текст можете да видите ТУК.

Междувременно трудчани продължават да питат:

- докога РИОСВ-Пловдив ще е със затворени очи и запушени носове?

- докога новият директор, г-жа Георгиева ще избягва срещи и контакт със засегнатото население?

- кой и какво спира директорката на РИОСВ-Пловдив да разкрие всичките несъответствия, поради които производството трябва незабавно да бъде преустановено?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com