СГС оправда Ваньо Танов

4045
СГС оправда Ваньо Танов

Софийски градски съд оправда директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов по обвинение, че е издал държавна тайна по непредпазливост.

Припомняме, че на 15 май делото срещу Ваньо Танов започна с малки препятствия. Оказа се, че директорът на митниците е объркал залата и така делото срещу него закъсня с десетина минути. После пък имаше малък проблем с техниката. Както се очакваше прокуратурата поиска глоба за това, че Танов неумишлено е издал класифицирана информация. Самият Ваньо Танов даде в началото на делото пространни обяснения. В тях той се позова на директива на ЕС и поддържаше тезата, че информацията, която е дал се отнася до запасите при управление при кризи.

На директора на митниците Ваньо Танов беше повдигнато и предявено обвинение за това, че на 01.09.2011г., София по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна - което е престъпление по чл. 359 ал.1 от НК. Приложението на чл.78а НК в този случай е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение по посочения текст от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. или пробация, като обвиняемият не е осъждан и не са причинени имуществени вреди.

От 3 февруари т.г. Ваньо Танов е с мярка за неотклонение "подписка". Според обвинението Танов е станал причина за разгласяване на класифицирана информация по непредпазливост. В интервю на 1 септември той казал къде се съхраняват военновременните запаси. След сигнал от депутати на "Коалиция за България" прокуратурата прави проверка. Разследването е приключило и прокурорът преценил, че това е станало по непредпазливост.

На 21 февруари прокуратурата внесе в Софийски градски съд предложение по реда на чл. 78А НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба по отношение на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Засекретиха делото "Ваньо Танов"

Съдия Христинка Колева отказа разпита на един от свидетелите да се гледа при закрити врати, но в един момент и се наложи да го засекр...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com