Шамара пред ЕП: Страх ме е от Бойко Борисов

22525
Шамара пред ЕП: Страх ме е от Бойко Борисов

На съвместна пресконференция в Страсбург Слави Бинев, член на Европейски парламент и председател на ГОРД, колегата му, зам. Председател на групата на социалистките Таня Файон, ангажирана със свободата на словото в Европейски съюз и рап изпълнителя Мишо Шамара предоставиха редица факти свързани с погазването на гражданските права в България от страна на управляващите от ГЕРБ.

Бинев свърза повдигнатите срещу Мишо Шамара обвинения със случая на момичетата от Пуси Раят като спомена, че не „поругаването на знамето на България” е причината за делото на Шамара, а думите, в които се казва, че рапъра не вярва на ГЕРБ.

Шамара: Ако не бяха спрели делото, хората щяха да ги изритат

Това е най-нормалното нещо, което можеше да се случи. Така известният рапър Мишо Шамара коментира предложението на Софийската апелати...

„Националната следствена служба привика Мишо за обяснение след като той се включи в протест срещу управлението, организиран от най-големия радикален опозиционен съюз - ГОРД, чиито лидер съм аз” каза Бинев и допълни, че страхът на Борисов от Европа се е проявил, с мигновеното приключване на досъдебното производство срещу Мишо, веднага след като бе обявена днешната пресконференция. Освен за страх от Европа, това бе и ясен знак, че прокуратурата не е независима, а действа под натиска на управляващите.

Мишо Шамара подчерта от своя страна, че вече се страхува за живота си, както и за сигурността на своето семейство. Думите, неизгодни на властта са криминални в България, обяви той и подчерта, че изказванията му не са с „политическа цел, а за защита на личната му свобода”.

"Очевидно не това, а появата ми на протеста на ГОРД бе причината още в първия работен ден да ме повикат в прокуратурата. В България министър-председател означава и президент, и прокурор, и полиция. Страх ме е от Бойко Борисов. Всяка сутрин, когато си паля колата се прекръствам“, сподели пред евродепутатите Мишо Шамара, като разкри, че са го питали „ти защо не живееш щастливо с жена си и да си траеш?“.

„Моята чест не е за продан“, посочи рап изпълнителят. Той допълни, че „иска да се знае, че е свободен да критикува като артист всеки, който не му харесва, най-вече антинародното правителство”.

Рап звездата каза още, че като изпълнител, който е популярен в България е имал възможността да се защити и пред медии, а сега и в Европа, но не знае как другите обикновени граждани се справят с натиска на Борисов.

Спират делото срещу Шамара

Софийската апелативна прокуратура /САП/ приключи служебната проверка срещу рапъра Мишо Шамара и препоръчва прекратяване на производст...

„Това не е политическа атака“, категоричен бе Шамара, като допълни, че „не иска никой да му казва какво да прави в артистичните му изяви“. По думите му творчеството му отразява реалността и това, което безумното правителство принуждава да правят българските деца.

„В България един пенсионер взема 75 евро не на ден, не на седмица, а на месец”, каза Мишо и попита присъстващите в залата депутатите, журналисти и чуждестранни наблюдатели дали това е обединена Европа и Европейски съюз и не се ли срамувате?”

От своя страна зам.-председателят на групата на социалистите Таня Файон подчерта, че ще поиска спешно изготвяне на общоевропейски критерии за целия съюз свързани със свободата на словото, собствеността на медиите, както и единна система за контрол, който да гарантира запазването на основните демократични права на хората.

Думите на Бинев, Мишо и Файон предизвикаха бурна реакция в залата, последвана от множество въпроси свързани със ситуацията в България и начина на управление на Борисов.

Редактор: Ивайло Кючуков

Шамара загрижен за Станишев

Рапизпълнителят Мишо Шамара заяви в ефира на радио К2, че властта се е опитала да му даде две години затвор за думи, които той дори не ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com