X
 
 

Ще намалеят ли обезщетенията за роднини при катастрофи със смъртен случай?

788 0
photo of Ще намалеят ли обезщетенията за роднини при катастрофи със смъртен случай?
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова
Таванът на новите обезщетения при катастрофи е 10 млн. лв. и всъщност тук е ключовият момент, че тази методика задължително трябва да бъде разписана, че има препоръчителен характер, тоест съдът няма как да се съобрази с нея. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Според Тодоров, системата е чакана от поне 10 години и новото, което се въвежда, е, че колкото по-високи доходи е имал загиналият човек, колкото по-богат е бил, толкова по-високо обезщетение ще получат неговите наследници. По думите му, 10 млн. лв. е най-високата граница за обезщетения според европейските директиви, а иначе парите са по-малко.

Новата методика за обезщетения при смърт на против - вече има "за" и "против"

Обезщетение до 60 000 лв. за емоционални страдания от загубата на загинал при катастрофа на пътя да получава всеки един от най-близките...

"От това, което се предлага като цифри, обезщетенията са около 50 000 – 60 000 лева за смъртен случай, което е далече от съдебната практика", поясни той.

Владимир Тодоров каза още, че вариантът на методиката не е окончателен, но се очаква до края на годината да бъде официален. "По закон трябва на 7 декември да бъде изработена наредбата", заяви той.

Тодоров предупреди и, че следващите 3 дни ще бъдат изключително критични за автомобилния трафик в страната, тъй като около 40-50 хил. турски автомобила след края на Байрама тръгват обратно към Западна Европа. В рамките на 2 до 3 денонощия ще минат може би 50-60 хил. автомобила извънредно от ГКПП „Капитан Андреево“ към ГКПП „Калотина“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители