"Ще направим компилация от гафовете ни": Създателите на арката пред "Ал. Невски" проговориха (СНИМКИ)

2941
"Ще направим компилация от гафовете ни": Създателите на арката пред "Ал. Невски" проговориха (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Първи коментар на фондация "Колективът" - авторите на арт инсталацията на златна арка "Светлината в нас" в пространството около катедралата "Александър Невски".

След широката обществена реакция и недоволство творците обясняват, че са били поканени от Общината да станат част от екип, който планира краткосрочни преместваеми намеси, декоративно оформление и събития в новата пешеходна зона пред храм-паметника покрай коледно-новогодишните празници.

"В кратък срок бе съставен екип, състоящ се от урбанисти, креативни директори, сценографи, както и от експерти от няколко различни звена на общината - вярваме, че това е правилния и иновативен подход да се случват подобни инициативи и се надяваме да той бъде доразвит", обясняват от "Колективът". По думите им основен акцент е бил светването навреме на новото външно осветление на храм-паметника Св. Александър Невски. "Целия широк екип се бори светването да стане в срок, за да имаме светещ храм за софиянци на 1-ви декември, заедно с паленето на традиционната елха. За целия проект, от първата среща до откриването на намесата и паленето на осветлението, имахме две календарни седмици", заявиха авторите зад арт инсталацията.

Още: Столична община премахва спорната златна арка пред "Св.Александър Невски"

Комичните размери

По повод арт инсталацията със слогана "Светлината в нас" авторите подчертават, че е вдъхновена именно от светването на храма, както и от предстоящите светли християнски празници.

"Въпросната арка беше планирана и одобрена от общия дизайн екип като акцент, поставящ начало на новото пешеходно пространство, рамкиращо през свода си силуета на храм-паметника в далечина, така че да се превърне във вход към пешеходната зона, както и в популярен фотокът за заснемането и популяризирането на катедралата. В заложения от нас чертеж арката беше с размер 7 метра в широчина и 4.5 метра височина - мащаб, който кореспондира на мащаба на улицата, и същевременно позволява преминаването на пожарни и аварийни автомобили. Не беше триумфалната арка в Париж, но би свършила чудесна работа за целите ни", заявяват още от фондация "Колективът".

"Два дни преди деня на инсталацията на терен, в чата на работната дизайн група, към екипа ни бе изпратен скрийншот с изменение в дизайна на арката, където забелязахме лека промяна в композицията. Това, което пропуснахме е, че и стойностите на размерите на арката също са били променени. След инсталацията разбрахме, и причината - крайна оферта за 7-метровата арка по обективни причини е предоставена в последния момент и сумата за нея е била несъвместима с отдавна заложената бюджетна рамка за коледно-новогодишните дейности на общината", обясняват авторите.

Още: Чие дело е златната арка на пл. "Александър Невски", с която всички се подиграват?

От фондацията посочват, че не знаят за известното червено килимче под арката, което малко по-късно изчезна. "Мистерия е откъде се е появило известното червено килимче, тъй като в групата ни такава намеса не бе обсъждана, но ако го открием някъде бихме го запазили", пишат те.

"Важно е да отбележим и друга грешка - в медийното пространство надлъж и нашир се разпространена невярна информация - че сме получавали пари от Столична община за участието си в тази инициатива. Не сме. Не сме и искали. Трудът ни беше напълно безвъзмезден, включихме се, защото обичаме града си и се радваме на това, че това знаково пространство в София вече отвоювано като пешеходена зона! Стискаме палци за още", добавят от "Колективът".

 

Още: Кич: Златна арка пред "Св. Александър Невски" озадачи столичани (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com