Шуменска област отива към опашката по усвояване на евросредства

12804
Шуменска област отива към опашката по усвояване на евросредства
Снимка: ИПИ

От общо 28 административни области в България, Шумен е на 19-то място по усвояване на европейски средства, показва анализ на Института по пазарна икономика (ИПИ). На първо място е Бургаска област с 285,7 млн. лева, а като община отличникът е Кюстендил – 23,2 млн. лева. Анализът е изготвен на база данните до 31 януари тази година от Информационна система за управление и мониторинг на структурните фондове на ЕС в България (ИСУН).

Ако се вземе предвид само област Шумен, най-добре и най-много средства са усвоили Нови пазар и община Шумен – 19 181 383 лева и 15 345 142 лева. Най-зле е положението в Хитрино – само 673 673 лева.

Солдат знает сколько (18+)

Не съм извършила престъпление, на мен даже ми повдигат обвинение за период от време, в по-голямата част от който аз не съм била заместн...

На областно равнище Шумен се нарежда под средното ниво в таблицата с общо 56 084 145 лв. изплатени суми по договори към края на първия месец на годината. След Шуменска област се нареждат Видин, Кюстендил, Монтана, Перник, Русе, Силистра, Сливен, Смолян и Търговище, като от съседните области по-напред в класацията са Разград и Варна.

Общата картина

Сред добре представящите се открояват относително малки, курортни общини като  Хисаря (3 204 лв.), Приморско (2 852 лв.) и Созопол (2 463 лв.). Костинброд също прави впечатление със своите 3 419 лв. на човек. Най-слабо усвояване на средства се наблюдава при общините Грамада (0 лв. на човек), Ковачевци (0 лв.), Алфатар (2 лв.), Симеоновград (4 лв.) и Невестино (5 лв.). Общините Грамада и Ковачевци нямат нито един сключен договор, като първата е подала едва две проекти предложения, които са били отхвърлени.

Към 31 януари тази година стойността на изплатените суми по договори на общините като бенефициенти по оперативните програми на ЕС възлиза на 2,76 млрд. лв. при сключени договори за 7,55 млрд. лв.

Повече от половината препоръки на ОЛАФ за дела у нас завършват с обвинение

Общо 27 препоръки за започване на наказателна процедура заради злоупотреба с евросредства от страна на България е издала Европейската с...

Самият факт, че през седмата година от членството на страната ни в ЕС все още има общини, които не са усвоили нито лев, е показателен за характера на проблемите. Освен чисто административната немощ на някои по-малки общини, като важни обстоятелства се очертават още качеството на стратегическите документи за развитие, както и координацията между местната и централните власти. Продължаващото изоставане на някои общини заплашва да превърне усвояването на европейски средства във все по-трудно разрешим проблем в някои от районите на страната, където нуждата от такива проекти е най-голяма. Причината е, че други общини трупат проектен опит и добри практики, докато в 52 общини, в които към 31 януари 2014 г. са усвоени под 100 лв. на човек от местното население, стават все по-неспособни да се конкурират за европейски средства. Въпросните общини са разпръснати из територията на цялата страна, като с изключение на столицата, единствено в областите Габрово, Търговище и Шумен няма такива общини, гласи заключението на ИПИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com