Симеонов: Ще вземем мерки, ракията не е по-долу от кашкавала

4453
Симеонов: Ще вземем мерки, ракията не е по-долу от кашкавала
Снимка: БГНЕС

Ще предложим законова промяна на етикетите на спиртните напитки да се изписва колко % е зърненият етанол. Ще защитим „баламите”, произвеждащи ракия и спазващи закона, които си плащат акциза от сивия сектор чрез повече контрол на държавата и от големите спиртопроизводители.

Това заяви пред медиите вицепремиерът Валери Симеонов след среща в МС с производителите от сдружение „Българска домашна ракия”.

Симеонов информира, че се подготвя закон за българските уникати, където тези интереси ще бъдат защитени, вероятно това ще стане до следващата реколта.

Той има подозрения, че „в големите спиртоварни не се произвежда ракия в този вид, в който всички си въобразяваме - че се прави от грозде, от кайсии, праскови или от сливи, а и от зърнен етанол”.

"Защото българските закони и стандарт позволяват напитката ракия да се произвежда от до 60% зърнен етанол, който се получава от царевица, от зърно, от меласа. Този зърнен етанол не е вреден за здравето, но по никакъв начин не съответства на представата на потребителя за ракия", подчерта Симеонов.

Този напитка е всичко друго, но не и ракия, повтори той. "Този етанол се произвежда от големите спиртни фабрики и се продава, ползва се в производството на ракия и когато се види такова шише в магазина, на етикета не пише какъв е процентът на зърнения етанол", обясни вицепремиерът.

"И така си задаваме въпроса - защо за кашкавала и сиренето трябва да пише какъв е процентът на палмовото масло, да се слагат на отделен рафт, променихме закона и ги задължихме да правят това, а за алкохола да няма", попита той.

Симеонов смята, че в този сектор има голям хаос и нерешени проблеми.

"Законите и правилата са ясни, но държавата не упражнява достатъчен контрол и те не се спазват. За да избягнат данъците редица частни спиртоварни минават в сивия сектор и упражняват нелоялна конкуренция. Легалните дестилационни казана в България са около 1500, докато другите, които са в сивия сектор, не са ясни, но варират между 3000 и 6000", посочи Симеонов, цитиран от БГНЕС.

Последиците са в нарушаване на закона, а лоялните собственици на казани към хазната си задават въпроса: "защо да плащам данъци, след като другите не плащат нищо и никой не ги закача?", добави вицепремиерът.

"И като следствие от тези 1500 души, в белия сектор все повече започват да подават нулеви данъчни декларации или такива със силно занижени обеми. Това означава, че в сектора се вихри нелоялна конкуренция и че държавата не осигурява конкурентна среда", смята Симеонов.

Същите тези изказаха и от сдружението за българска домашна ракия.

Петко Събев потвърди думите на вицепремиера, а съпредседателят на сдружението Андон Андонов подчерта, че той и колегите му се разграничават от нелегалните спиртопроизводители и призовават за спазването на закона.

Запитан за случая с отриването на луксозната тоалетна на ГКПП "Калотина" вицепремиерът отговори , че умишлено е направил „капан за мишлета и за недобросъвестни медии”. И добави, че това е бил само  малък детайл от събитието, на което е ставало дума за цяла водоснабдителна система с изграждане на нова помпена станция и на нов водопровод.

Конфискуваха близо 300 литра ракия, продавана по интернет

266 литра домашна ракия по обява в интернет задържаха служители на Митница Лом, съобщиха от Агенция „Митници”. Митнически ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com